Magda Stavinschi despre relația dintre astronomie și cultură

Magda Stavinschi despre relația dintre astronomie și cultură

16
0

Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu, de acestă dată găsind inspirație pentru bucuria sufletului la Observatorul Astronomic din Parcul Carol. Aici ne întâmpină dr. Magda Stavinschi, cercetător onorific la Institutul Astronomic al Academiei Române cu o prelegere integrată în seria conferințelor proiectului „Conexiuni“ prin care Academia Română își propune să ofere repere științifice și culturale autentice pentru națiunea română și să pună în valoare beneficiile pe termen lung ale vieții intelectuale.

Conferința doamnei Magda Stavinschi surprinde relația dintre astronomie și cultură, pornind de la întrebările filozofice vechi de când lumea – Cine a creat Cerul și Pământul? Care este locul nostru în Univers? Suntem oare singurele ființe raționale care populează această lume cosmică?  Dar, pentru început, să pornim de la o descriere a acestei științe – astronomia, prin prisma experienței doamnei dr. Magda Stavinschi inspirată chiar de interesul unui tânăr pentru această disciplină complexă:

Astronomia relaționează cu multe științe pe cercetările cărora se bazează – fizica, matematica și geografia fiind doar câteva dintre acestea. Analizând astronomia din perspectiva legăturii sale cu domeniul cultural, expunerea dnei cercetător dr. Magda Stavinschi arată în ce măsură transdisciplinaritatea este o componentă indispensabilă pentru numeroase profesii.

Impresia pe care cerul înstelat a lăsat-o asupra omenirii în diferite perioade istorice, descrierea aparițiilor spectaculoase ale unor comete, percepute ca semne cerești prevestitoare, povestea unor eclipse care au marcat evenimente din istorie, inventarea unor fenomene astrale ca prevestiri pentru nașterea sau moartea unor regi ori împărați, toate acestea au marcat evoluția astronomiei în raport cu viziunea oamenilor asupra Universului.

În conferința sa – Relația dintre astronomie și cultură susținută în cadrul proiectului Conexiuni al Academiei Române, doamna Magda Stavinschi aduce în prim plan fascinația și progresele astronomiei în diferite epoci, așa cum apar ele în cercetările științifice, în scrierile literare, în studiile istorice, dar și în elementele folclorice – obiceiuri, tradiții, în pictură, sau chiar în compoziții muzicale.

Prelegerile din cadrul proiectului „Conexiuni“  sunt susținute de membri ai Academiei Române și de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare și sunt destinate publicului de orice vârstă și de orice formare intelectuală, umanistă ori științifică.

Ele pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar și chiar liceal, cu scopul de a orienta și a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacității analitice și manifestarea spiritului creativ.

Conferințele sunt înregistrate și publicate pe canalul YouTube al Academiei Române, fiind disponibile în regim gratuit.

https://www.youtube.com/channel/UCuuNmYFXGSVcBHuBKG0KxcA/videos

Magda Stavinschi

Astronom și matematician, specialistă în mecanică cerească, astrometrie și în istoria astronomiei, dr. Magda Stavinschi este cercetător onorific la Institutul Astronomic al Academiei Române, al cărui director a fost în perioada 1990-2005. Este autor a peste 20 de volume de specialitate și coeditor al colecţiilor „Ştiinţă şi Religie”, „Ştiinţă şi Spiritualitate” de la Editura Curtea Veche. A publicat peste 300 de articole științifice în prestigioase jurnale de specialitate.

Este preşedinte al Institutului pentru Studii Transdisciplinare în Ştiinţă, Spiritualitate, Societate – IT4S, membru al Centrului Internaţional pentru Cercetare Transdisciplinară – CIRET, al Societăţii Internaţionale pentru Ştiinţă şi Religie – ISSR. În perioada 2006-2009 a fost preşedinte al Comisiei Astronomy education and development a Uniunii Astronomice Internaţionale.

A fost distinsă cu Ordre National du Mérite (2005), medalia „70 de ani de la crearea primelor instituții de cercetare și 55 de ani de la fondarea Academiei de Științe a Republicii Moldova” (2016) și decorată, în anul 2018, cu Medalia de aur a Academiei Internaţionale de Studii Transdisciplinare ATLAS.  Este laureată a premiului Academiei Române „Petre Sergescu” pentru istoria ştiinţei şi tehnicii (2018).