Radio Târgu Mureș: Iscreen – idee inovatoare în prevenția medicală

Radio Târgu Mureș: Iscreen – idee inovatoare în prevenția medicală

114
0

Iscreen – o echipă de studenți mureșeni câștigă Best Tech Idea cu o idee inovatoare în prevenția medicală

În finala naţională a programului internaţional de antreprenoriat Compania Anului, ediția 2021 s-au calificat 14 echipe de studenţi din 8 universităţi din România. Echipele au prezentat idei de afaceri-pilot în diverse domenii, precum: tehnologie, afaceri sociale, industrii creative, educaţie sau agricultură.

Premiul Best Tech Idea, sponsorizat de HP, a fost acordat echipei de studenţi ai UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş și le-a oferit tinerilor mureșeni înceredere și susținere pentru consolidarea ideii de afaceri Iscreen, precum și șansa de a participa la cel mai mare festival european de antreprenoriat organizat de Junior Achievement, Gen-E, ediția 2021.

Povestea echipei Iscreen s-a născut în urma câștigării unui hackathon organizat de Universitatea mureșeană „George Emil Palade”. Acest maraton de explorare a ideilor i-a adus împreună pe câțiva studenți, manageri din domeniul afacerilor și programatori pentru a colabora la dezvoltarea unui proiect, având ca scop identificarea unei probleme în comunitate și soluționarea acesteia.

Motivația de a da viață unei noi idei de afaceri a sudat și mai mult echipa formată din studenți mureșeni, care au pus știința în acțiune pentru succes, sub îndrumarea profesorului Liviu Ciucan-Rusu, director al Societății antreprenoriale studențești, din cadrul UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş. Au avut șansa de a participa la Incubatorul educaţional JA BizzFactory, unde au dezvoltat ideea câștigătoare și au pus bazele unei platforme online care te învață cum să ai grijă de sănătatea ta.

În urma unui studiu de piață realizat de studenții mureșeni, peste 60 % din persoanele intervievate acuzau o lipsă de informare cu privire la testele de rutină și de screening medicale, recomandate anual. Soluționarea acestei probleme ar putea fi adusă de Iscreen, prima platformă din România care oferă sugestii în mod personalizat utilizatorilor, în urma completării unui chestionar și propune sugestii cu privire la prevenția medicală și responsabilizare privind starea de sănătate.

Platforma este concepută ca o aplicație web și generează, în mod gratuit, utilizatorului o listă personalizată de sugestii privind testele de rutină recomandate, oferind voluntar un istoric medical de familie cu informaţii legate de posibile boli cronice.

Toate aceste informații sunt cuprinse într-un dosar al utilizatorului, oferind profesioniştilor din domeniul medical o perspectivă mai bună asupra stării de sănătate a pacienţilor, ne spune Rafael Chiș – manager al proiectului Iscreen.

Problema lipsei de informare și numărul insuficient de medici, raportat la populație au făcut ca principala misiune a platformei Iscreen să fie aceea de facilita comunicarea cadrelor medicale cu pacienții din comunitatea de care aceștia răspund. Iscreen vine în sprijinul utilizatorilor, astfel că parteneriatele cu clinicile private vor include beneficii cu scop de fidelizare și discounturi pentru pacienți.

Societatea antreprenorială studențeasă este o structură funcțională în cadrul UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş, profesorii având în derulare numeroase proiecte din zona antreprenorială. La nivel material, pe baza unor proiecte de dezvoltare instituțională câștigate, universitatea mureșeană a dotat câteva „incubatoare de idei”, în care studenții pot dezvolta proiecte împreună.

„În noua lume educațională, profesorul nu mai este doar un furnizor, ci un sintetizator de informații, un ghid, un trainer și un partener al studenților.”

Visul profesorilor universitari mureșeni este de a genera un hub de inovare și antreprenoriat, având convingerea că universitățile pot schimba comunitățile.

Cu mici sacrificii în viața studențească, membrii echipei Iscreen au reușit să își creeze o trambulină către viața profesională. Pornind de la ideea de a ajuta oamenii, tinerii scriu o poveste de succes și se remarcă pe piața produselor de sănătate digitală de care are nevoie România, dezvoltând un serviciu inovator în domeniul medical.

Membrii echipei Iscreen:
Liviu Ciucan-Rusu – profesor coordonator, director al Societății antreprenoriale studențești, din cadrul UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş.
Rafael Chiș – manager al proiectului Iscreen și student la Facultatea de Medicină din cadrul UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş.
Smaranda Codreanu – consilier științific
Paula Ferenczi – lider tehnic
Flavia Andron – consilier IT
Adrian Dălălău – consultant financiar

Realizator: Veronica Ilie