Radio București FM: Democrația în cadrul tuturor politicilor

Radio București FM: Democrația în cadrul tuturor politicilor

165
0

Bun găsit, vă spune  Camelia Teodosiu la o nouă ediție a emisiunii noastre în care vom vorbi despre democrație – o noțiune abstractă pentru mulți și de aceea ne propunem să o înțelegem prin diferiți indicatori – libertatea de exprimare, egalitatea politică, libertatea de asociere, surse alternative de informații, alegeri libere, libertăți civile… sunt sute de indicatori  prin care se poate măsura democrația.

În România există un proiect care își prupune prin bibliotecile publice să formeze și să crească ecosisteme sănătoase bazate pe democrație.

Despre ce este vorba aflăm de la invitatul nostru Mihai Lupu – Fondator EduCaB International.

Oamenii simt nevoia de exemple pe care să le urmeze. Lideri formali și informali – cineva de încredere care să fie apreciat, respectat, cu inițiativă…ceea ce e destul de greu de găsit în prezent. Mulți se feresc să iasă în față, pe principul că cine stă în banca lui are de câștigat și sunt multe exemple din care reiese că șefii zilelor noastre nu suportă oamenii cu inițiativă. Procesul democratic, în societate, la locul de muncă, se face treptat prin schimbarea mentalităților și a comportamentelor.

Invitatul emisiuni, Mihai Lupu – Fondator EduCaB International, ne explică cum poate fi implementat un proiect care pornește de la noțiuni teoretice sau studii prin care se măsoară democrația unei națiuni, despre perspectiva acestui proiect la nivel internațional, dar și despre bucuria și entuziasmul implicării în acest proiect bazat pe voluntariat.

Mihai Lupu – Fondator EduCaB International ne face o scurtă prezentare a proiectului.

Democrația în cadrul tuturor politicilor Cultivarea unor ecosisteme democratice prin bibliotecile publice

Proiectul este un concept și program al EduCaB, parte dintr-un studiu mai mare ‘Fighting Back with Democracy’, dezvoltat în parteneriat cu Periphery Inc., Academics Stand Against Poverty și Institutul de cercetare Charles F. Kettering.

Demersul are ca scop construirea unei matrice de intervenții comunitare plecând de la trecerea în revistă a câteva sute de indicatori folosiți pentru măsurarea democrației de către V-Dem Institute cu sediul central la Universitatea din Gothenburg, în Suedia, concentrarea pe 67 indicatori și contribuirea la un ecosistem democratic prin dezvoltarea de activități prin care acei indicatori pot fi decriptați în ceva ușor recognoscibil și abordabil pe termen mediu și lung de/prin infrastructura socială a unui teritoriu / țări (e.g. biblioteci, muzee, școli, spații de cultură, spații publice etc.), prin autorități publice, societate civilă și companii private.

Rezultatul pe care îl urmărim este de a ajunge la o abordare de tip democracy within all policies (democrația în toate politicile), prin a scoate democrația dintr-o abordare fie eminamente de analiză politică, academică, fie cea legată de ciclurile de vot (democrație = vot = politicieni), fie cea în care este o simpla materie de studiu în curricula școlară (i.e. educație civică) și apropierea de rutinele zilnice ale oamenilor din comunități.

Exercițiul este început în timpul a șapte luni de cercetare la Charles F. Kettering Foundation, în Statele Unite ale Americii, un institut de cercetare al democrației și practicilor democratice cu sediul în Dayton, Ohio și cu un prim focus pe potențialul bibliotecilor în acest model. Este vorba de a construi o listă de acțiuni, proiecte și programe pe care o biblioteca le poate găzdui, organiza sau/și facilita pentru cetățenii pe care îi servește într-o comunitate. Pe langa discuții cu bibliotecari, echipe de suport pentru biblioteci, sociologi, analiști politici, profesori de științe economice, primari de comune, orașe mici, orașe mari, am discutat conceptul, metodologia și întregul demers și cu profesionisti pe mobilizare și dezvoltare comunitară, activiști pe zona civică și democratică, educatori civici și persoane active din societatea civilă.

Suntem bucuroși că am început implementarea acestui concept internațional în cinci comunități pilot din România, via Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj și că povestim despre Bărbătești, Crușeț, Țânțăreni, Țicleni, Vladimir și Târgu Jiu în astfel de contexte de normalitate bună, la Radio România.

EduCaB este o platformă inter-instituțională, inter-disciplinară, program și metodologie de creștere a capacității educaționale și organizaționale la nivelul comunităților locale. Ne propunem să contribuim la acest proces prin întărirea rolului bibliotecilor publice de a servi toată comunitatea prin servicii care au legătură cu expunerea cetățenilor la un flux continuu de informații și cunoaștere de calitate.

Realizator emisiune: Camelia Teodosiu