Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere

Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere

12
0

În spațiul Bibliotecii noastre, găsesc onorant să evocăm numele marelui istoric Nicolae Iorga, de la nașterea căruia s-au împlinit 150 de ani.

Cu acest prilej, Academia Română a organizat două evenimente importante – o sesiune omagială „Nicolae Iorga 150 de ani de la nașterea marelui om de cultură“ și o expoziție care a adus în atenția publicului pagini de manuscris din studiile elaborate de Nicolae Iorga, fragmente de discursuri, corespondența acestuia cu personalități culturale și politice ale epocii, pasaje din scrierile dramatice și articole referitoare la evoluția societății românești.

De la cele două evenimente am ales pentru această ediție a emisiunii fragmente din discursurile susținute de Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române și Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române.

Academicianul Ioan-Aurel Pop evidențiază calitățile excepționale de enciclopedist ale profesorului Nicolae Iorga și subliniază contribuția acestuia la viața culturală și politică a României, considerând că „Nicolae Iorga face parte, indiscutabil, din generația făuritorilor României întregite și de afirmare europeană“.

Nicolae Iorga, membru titular al Academiei Române și preşedinte al Secţiunii de Istorie, este o figură emblematică a vieții românești din secolul XX.

În cadrul evenimentului de lansare a expoziției „Nicolae Iorga, 150 de ani de la naștere“ Președintele Academiei Române Ioan-Aurel Pop atrage atenția asupra naționalismului marelui istoric în sensul interpretării corecte a acestui cuvânt mai ales în contextul actual.

Teoretician al istoriei, medievist de prestigiu, promotor al istoriografiei și al studiilor sud-est europene, traducător, scriitor, jurnalist, diplomat și om politic, Nicolae Iorga a contribuit în mod decisiv la consolidarea unităţii culturale a românilor din toate teritoriile. Aceasta este ideea subliniată și de Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, profund mâhnit de povara episodului tragic al morții lui Iorga.

Nicolae Iorga a elaborat o operă monumentală, integrând istoriografia spațiului românesc în cea universală ceea ce l-a determinat pe acad. Ioan Aurel Pop, în discursul din cadrul sesiunii omagiale, să-l compare pe Nicolae Iorga cu ”un titan precum eroii din mitologia greco-romană”:

La 1/13 aprilie 1866 se înființa la București una dintre primele instituții fundamentale pentru consolidarea statului românesc modern, Societatea Literară Română, reorganizată un an mai târziu în Societatea Academică Română și transformată în anul 1879 în Academia Română. Încă de la înființare, Academia Română a rămas cel mai înalt for de consacrare științifică și culturală al țării, ce reunește personalități cu realizări notabile în toate domeniile spiritului.

Expoziția „Nicolae Iorga 150 de ani de la naștere” a fost concepută de Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și de Cabinetul de Stampe, Fotografie, Hărți, relevând calitățile de enciclopedist ale istoricului.

Fotografiile de grup și de familie, volumele de scrieri, medaliile și obiectele personale expuse, provenind din fondul Bibliotecii Academiei Române și din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române, au oferit repere esențiale asupra preocupărilor de excepție ale omului de cultură.

Realizator emisiune: Camelia Teodosiu