Radio Cluj: Grădina Botanică din Cluj – raiul plantelor

Radio Cluj: Grădina Botanică din Cluj – raiul plantelor

26
0

În mijlocului Clujului i-am găsit laolaltă pe Sophia Loren, Casanova, Queen Elizabeth și Ingrid Bergman. Nu, nu era nicio proiecție de film cu toți cei menționați mai sus, ci câteva rânduri de trandafiri de toate soiurile, culorile și mirosurile, denumiți după celebre persoane sau personaje. Bun găsit la România de Nota 10. Sunt Ada Prundar, iar astăzi, la început de vară, vă duc în vizită la Grădina Botanică Alexandru Borza din Cluj-Napoca.

De cum pășești pe poarta Grădinii Botanice, mireasma trandafirilor te îmbie și te poartă pe scări în sus și-n jos, mai bine ca un ghid care vrea să se asigure că nu ratezi nimic din frumusețile acestei oaze de natură, culoare și miresme din centrul Clujului. Și cum ne-am lăsat ademeniți de parfumul trandafirilor colorați, am întâlnit-o pe Liliana Jarda, biolog în cadrul Grădinii Botanice. De la ea am aflat care sunt principalele puncte de interes ale Grădinii.

Liliana Jarda, biolog în cadrul Grădinii Botanice Alexandru Borza din Cluj-Napoca: ”Grădina japoneză, care este foarte frumoasă, cu punctul central ceainăria, cu lămpi de piatră, cu poduri arcuite, cu poartă sacră; grădina romană, în centrul ei avem statuia Zeiței Ceres, zeița agriculturii la romani, avem două sarcofage, avem și o presă romană de struguri; turnul de apă este foarte spectaculos, sera palmariu, care tocmai s-a deschis.

Odată cu înființarea Universității Daciei Superioare, începând cu anul 1919, profesorul Alexandru Borza primește misiunea de a definitiva organizarea acestei noi grădini botanice, aflate în subordinea universității. Mărește suprafața la 14 hectare și apelează la cele mai noi concepte științifice când trasează planurile acesteia. Această nouă grădină se deschide oficial pentru vizitatori în data de 25 iunie 1925, moment în care majoritatea dotărilor actuale erau prezente. Și uite așa, Grădina Botanică Alexandru Borza ajunge nu doar să-și păstreze, ci mai ales să-și îmbunătățească prestigiul național și internațional în mediul academic, rămânând în același timp una dintre cele mai iubite și vizitate instituții de acest fel din România. Dovada o constituie cei peste 200.000 vizitatori care îi trec anual pragul, pentru a admira una dintre cele mai bogate colecții de plante expusă publicului larg din această parte a Europei.

Plimbându-ne pe aleile Grădinii Botanice am întâlnit copii îndrumați de profesori și învățători, am găsit tineri care stăteau pe bănci la umbră și citeau, mămici cu pitici care miroseau toate florile, dar și vizitatori din alte orașe.

Grădina Botanică din Cluj poate fi vizitată în fiecare zi între orele 9 și 20, cu ultima intrare la ora 19. Serele sunt deschise între orele 9 și 17, iar ultimii vizitatori intră la 16:45. Prețul pentru adulți este de 11 lei sau 7 lei, când serele sunt închise. Prețul redus este de 5 lei sau 4 lei când serele sunt închise și este valabil în cazul copiilor peste 3 ani, elevilor, studenților și pensionarilor. Studenții Universității Babeș Bolyai și persoanele cu handicap au gratuitate. Așa că nu uitați, ne vedem la Cluj!

AUTOR: Ada Prundar – Radio Cluj