Scena Lumii în viziunea lui Georges Banu

Scena Lumii în viziunea lui Georges Banu

17
0

Aduc în atenția dumneavoastră o temă abordată în conferințele proiectului „Conexiuni“ prin care Academia Română își propune să ofere repere științifice și culturale autentice pentru națiunea română și să pună în valoare beneficiile pe termen lung ale vieții intelectuale. Ele pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar și chiar liceal, cu scopul de a orienta și a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacității analitice și manifestarea spiritului creativ.

Printre cele mai prezente personalități românești în spațiul cultural european este Georges Banu, critic și eseist de teatru, membru de onoare al Academiei Române, profesor la Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris III și președinte de onoare al Asociației Internaționale de Critici de Teatru. Una dintre conferințele propuse de  Georges Banu în cadrul proiectului „Conexiuni“ lansat în luna mai de Academia Română, are ca temă Scena lumii.

Georges Banu, membru de onoare al Academiei Române, critic de teatru, profesor la Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris III și al Universității Catolice din Louvain–la–Neuve.

Specialist în estetica și teoria spectacolului, poetica teatrală, descrierea spațiului teatral și istoria teatrului, profesorul Banu este fondator și director Academiei Experimentale de Teatru și președinte de onoare al Asociației Internaționale de Critici de Teatru. A fost distins cu Ordinul Artelor şi Literelor al Republicii Franceze și cu Premiul de excelență acordat de UNITER. „Conexiuni” este un proiect susținut de membrii Academiei Române și de cercetători din institutele sale, având ca scop promovarea valorilor științifice și culturale.

Născută în antichitate, tema lumii ca teatru străbate istoria, domină epoci și ajunge până în zilele noastre, punând încă de la început problema rolului jucat de fiecare om și problema libertății. Dacă antichitatea crede că fiecare om are de jucat în lume un rol predestinat, conferit de voința divină, odată cu apariția Iluminismului, perspectiva se schimbă și ideea rolului atribuit, predeterminat, este abandonată în favoarea ideii liberului arbitru: omul își alege singur rolul pe care îl are în societate. Motivul lumii ca teatru fusese însă mult prea puternic afirmat în opera lui Shakespeare, pentru a putea fi multă vreme ocultat; iar Shakespeare crease un dialog constant și profund între cele două entități, care se revelează reciproc.

Teatrul a creat roluri care definesc varietatea umană și a furnizat „un abecedar, o carte de interpretare a lumii“. Astfel, pe scena lumii ne aflăm cu toții, personaje de ficțiune, caractere istorice și oameni obișnuiți, iar profesorul Georges Banu ne învață cum putem face ordine în haosul lumii cu ajutorul teatrului, cum situațiile de teatru luminează situațiile noastre de viață, cum ne putem apăra de confuzia lumii noastre.

„Totul se joacă între scena lumii și forfotul lumii, în această opoziție dintre rol și persoană, dintre claritate și imprecizie“ este concluzia profesorului Georges Banu la finalul conferinței Scena Lumii din proiectul  Academiei Române intitulat „Conexiuni”.

Prelegerile din cadrul proiectului „Conexiuni“  sunt susținute de membri ai Academiei Române și de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare și sunt destinate publicului de orice vârstă și de orice formare intelectuală, umanistă ori științifică.

Conferințele sunt înregistrate și publicate pe canalul YouTube al Academiei Române, fiind disponibile în regim gratuit.

https://www.youtube.com/channel/UCuuNmYFXGSVcBHuBKG0KxcA/videos