Creierul se apară evadând dintr-o mare de zgomot de reclame și de ipocrizie. Starea de alertă continuă nu-i priește. Provocarea cea mai mare în lumea ”easy comes-easy goes” e să fii conștient că ești produsul emoțiilor tale. Fără aceste energii în mișcare, care pentru artiști sunt vitale, creierul cunoaște anxietatea și generează tulburări de comunicare. Fiziologic vorbind, descărcarea de dopamine și endorfine apare și atunci când trăim plăcerea estetică, ne abandonăm terapeuticii artelor.
Cum în pandemie creierul a fost tratat ironic, contactul viu cu artiștii fiind blocat, aflăm de la violonista Virginia Luminița Burcă ce strategii de supraviețuire au funcționat.
Vioara se poate preda online? Artiștii pot juca sau cânta fără public? Cultura digitală e vedeta sau surogat în pandemie? Inteligența artificială vrea să anuleze marea muzică? Găsim răspunsuri la toate aceste întrebări în dialogul cu violonista Luminita Burcă care a cunoscut succesul și a cântat în marile orchestre ale lumii, alaturi de Luciano Pavarotti, Jose Carreras si Placido Domingo.
Virginia Luminita Burcă, violonista care a debutat pe scenă la vârsta de 6 ani, a devenit un profesionist pasionat ce îmbină cariera de concertist cu cea de cadru didactic universitar. S-a născut în 19 septembrie 1965, la Timişoara, dintr-o familie de intelectuali.
Actualmente, conf. univ. dr. habil. vioară al Departamentului- Instrumente de Orchestră – din cadrul Facultăţii de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi prof. univ. dr. habil. asociat prin cumul, conducător de doctorat în Şcoala doctorală de Muzică și Teatru a Universității de Vest – Timişoara, Luminiţa Burcă a început studiul viorii în Timişoara, la Liceul de Muzică Ion Vidu cu profesorul Ştefan Hatvani (Ulm-Germania).
Luminiţa Burcă întreprinde numeroase concerte, recitaluri şi turnee ca solist în diverse festivaluri naționale și internaţionale (SMIN Festival Internațional-București, Festival Internațional-Timișoara Muzicală, Festivalul Internațional de Muzică-Alfas del Pi-Spania, Festivalul Internațional de Muzică-Ayamonte, Spania, Santander-Festivalul Internațional Muzica-orchestre simfonice, Festivalul Toamnei Muzicale din La Coruna, Spania, Italia-Ascoli Piceno, Firenze, Festivalul Internațional de operă din Macerata, Festivalul Internațional de la Spoletto, Festivalul Internațional de opere inedite de la Martina Franca……) pe o perioadă de peste 30 de ani, pe scenele din România (Orchestrele Radio, Orchestra Filarmonicii G. Enescu, cu toate orchestrele filarmonicilor din ţară), Italia, Spania, Gibraltar, Franţa, Germania, Olanda, Bulgaria, Elveţia, S.U.A., Canada, China, Malaesia, Thailanda, India, America Latină etc.
A fost și este invitată la diverse emisiuni radio (diverse interviuri) pentru Radio România-Cultural şi Radio România-Muzical, TVR Timişoara, TVE- Spania, T5 Italia etc.
A fost concertmaestru şi şef partidă al orchestrelor I Pomeriggi Musicali di Milano (1990- 1995), Teatro alla Scala- Milano (1995), Orchestra Internazionale d’Italia- Fermo (din 1995 şi în prezent), Orchestra Teatro Reggio- Parma (din 2003-2016), Orquesta Sinfonica de La Coruña (2000- 2002), Orquesta Sinfonica de Santa Cruz de Tenerife (2000-2001)- Spania. A fost membră fondatoare a Cvartetului Carpe Diem (Timișoara 1993-1997) și membru al grupului cameral-Gams Ansamble-Firenze, Italia (cvartet).
În 2006 îşi susţine teza de doctorat intitulată Violonistica mozartiană la Universitatea Națională de Muzică- București sub îndrumarea prof. univ. dr. Alexandru Leahu (publicată la Editura Marineasa, 2007) şi obţine titlul de doctor în muzică cu magna cum laude.
Realizator: Simona Pele