”Oamenii Muntelui Athos” în filmul tânărului regizor Andrei Oprescu

”Oamenii Muntelui Athos” în filmul tânărului regizor Andrei Oprescu

85
0

Dialoguri pentru tihna sufletului

În pregătirea Înălţării Domnului – Sărbătoare creştină prăznuită la 40 de zile după Înviere, vă propun un dialog despre ”Oamenii Muntelui Athos” cărora tânărul cineast Andrei Oprescu le dedică un film documentar cu totul deosebit.

Muntele Athos este, probabil, unul dintre cele mai fascinante locuri de pe Pământ, însă puține  informaţii sunt cu adevărat cunoscute despre viețile călugărilor de acolo din cauza accesului dificil în zonă.

Regizorul Andrei Oprescu a stat în această lume plină de sfințenie mai bine de 6 luni, puse cap la cap, timp în care a filmat sute de ore din viaţa viața de zi cu zi a călugărilor cu care s-a  împrietenit.

Muntele Athos este un loc aparte, un spațiu sacru în care totul este îndumnezeit. Puțini oameni de rând pot păși aici spre vizitare, dar mulți sunt cei care învață să se conecteze cu inima în credință la acest spațiu.

De aceea, vă invit la un nou exercițiu al trăirii în inimă cu bucurie și frumusețe.

Andrei Oprescu este absolvent al Universității Westminster Film School şi locuiește la Londra.  A fost, mereu, pasionat de Athos și pregătește acest proiect încă de la vîrsta de 18 ani.

Muntele Athos este un muzeu viu, plin de edificii medievale și locuit în totalitate de o comunitate alcătuită exclusiv din bărbați care trăiesc după tradiții străvechi. Călugării primesc un număr foarte restrâns de vizitatori, Andrei fiind printre cei care au avut această şansă unică. Acest lucru ajută Muntele Athos să poată conserva o societate tradițională. Puțini sunt cei care au văzut aceste lucruri, până astăzi.

Tânărul regizor Andrei Oprescu a reușit să filmeze trei sferturi din cât și-a propus pentru a pune în valoare credința ortodoxă, iar acum caută sprijin pentru a putea termina filmul. Sunt costuri mari care trebuie acoperite, în special pentru post producție: montaj, subtitrare, coloană sonoră, distribuție și marketing.

De aceea, expoziția cu fotografii din documentarul regizat de Andrei – Oamenii Muntelui Athos desfășurată luna trecută la Muzeul Naţional al Țăranului Român  a avut ca scop promovarea filmului și în speranța străngerii de fonduri pentru finalizarea producției.

Experiența lui Andrei Oprescu pe acest drum sacru al Muntelui Athos este transmisă, dincolo de cuvinte, prin proiectul său cinematografic.

Andrei Oprescu ne povestește cum a apărut ideea acestui proiect, ce l-a impresionat în mod deosebit în perioada în care ai stat printre călugării din Muntele Athos, despre liniștea acelui loc, gustul mâncărurilor simple dar sănătoase, înțelepciunea trăirii acelor oameni… A învățat să se roage, să se organizeze mai bine și să aprecieze ceea ce contează cu adevărat.

Realizator: Camelia Teodosiu

Site-ulproiectului: https://www.andreioprescu.com/mount-athos-documentary