Radio Iași: Arheologia – o continuă și fascinantă căutare

Radio Iași: Arheologia – o continuă și fascinantă căutare

19
0

Invitatul ediției din această săptămână a emisiunii „România de nota 10” este Vasile Diaconu, cercetător științific, arheolog și muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie din Tg.Neamț.

Studiile academice le-a facut la Iași, la Universitatea „Al. I.Cuza”, Facultatea de Istorie, continuând cu modulul  masteral „Societate și putere în antichitate și evul mediu”, după care a susținut un doctorat la Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române, filiala Iași.

În cei aproape 15 de activitate profesională, Vasile Diaconu a fost implicat în mai multe proiecte de cercetare arheologică desfășurate în județul Neamț, iar descoperirile realizate au scos la iveală noi file de istorie.

Specializarea mea fiind cea de arheolog preistorician, bineînțeles că am încercat să abordez situri arheolgice specifice acestei perioade. În ultimii șase-șapte ani, am desfășurat săpături în special în situri ale Culturii Cucuteni, celebra Cultură Cucuteni care este reprezentativă pentru spațiul nostru, pentru zona de la răsărit de Carpați și nu numai. Știe foarte multă lume că această civilizație a fost una reprezentativă pentru intreaga preistorie a Sud- Estului european. Și din acest considerent și eu mi-am îndreptat atenția către astfel de situri arheologice pentru că ele oferă foarte multe materiale, foarte multe vestigii, multe dintre acestea fiind de o valoare muzeală importantă…”

 „Am făcut cercetări în așezări ale Culturii Cucuteni în vecinătatea orașului Tg.Neamt și acolo am avut prilejul să descopăr lucruri de-a dreptul spectaculoase, în special  reprezentări umane modelate în lut, așa numitele statuete antropomorfe cu o vechime de aproape 6000-6500 de ani în anumite cazuri, obiecte care se remarcă printr-o eleganță aparte, prin decorațiuni spectaculoase și care, bineințeles, ne transmit câte ceva despre simțul artistic pe care îl aveau artizanii preistoriei în această zonă.”

Artheologul Vasile Diaconu consideră că orice  descoperire este la fel de importantă și valoroasă pentru că reprezintă o mărturie a trecutului și  contribuie la îmbogățirea patrimoniului instituției muzeale. Cele mai importante artefacte au fost prezentate publicului în expoziții temporare organizate la Muzeul de Istorie și Etnografie din Tg.Neamt.

„Unul dintre principalele obiective ale cercetărilor arheologice este tocmai acela de a recupera patrimoniul și de a ne îmbogăți instituția cu vestigii ale trecutului,  vestigii care  reprezintă elemente identitare extrem de importante. Un obiect foarte drag mie este o decoperire recentă pe care am făcut-o la Mânăstirea Văratec și anume un recipient de sticlă – o sticluță de mici dimensiuni pe care am găsit-o la fundațiile bisericii și în interiorul căreia se afla un document, sticla fiind bineînteles, sigilată. Ea se află momentan la Laboratorul de Restaurare din cadrul Complexului  Muzeal Național Moldova Iași și aștept cu maxim interes să vedem dacă poate fi recuperat acel document din interiorul recipientului de sticlă și ce informații vom găsi scrise pe el.”

În palmaresul său, Vasile Daiconu are numeroase participări la  manifestări științifice organizate în diverse orașe din țară – Cluj, Bacău,Suceava, Iași, dar și peste hotare, în țări precum Belgia, Spania,  Ucraina sau Republica Moldova.

Este autor al unor studii și  articole  publicate în reviste de specialitate, dar și al unor volume printre care „Hănești-Botoșani. Mărturii arheologice și istorice”, „Depresiunea Neamț. Contribuții arheologice”, „Repertoriul descoperirilor atribuite epocii bronzului din județul Neamț”, „Izvoarele sărate din microzona Agapia-Bălțătești-Ghindăoani” (coordonator).

De asemenea, a  editat „Un secol de arheologie în spațiul est-carpatic. Concepte, metode, tendințe”, volum realizat în colaborare cu dr. Ludmila Pârnău  de la Institutul de Arheologie din Iași. Lucrările  apărute în 2013, 2017 și respectiv 2020 au fost premiate de  Societatea de Științe Istorice din  România.

Din  anul 2016 , Vasile Diaconu organizează  Ateliere de arheologie experimentală destinate elevilor din zona  Tg Neamț și celor din școlile din apropierea orașului.

Scopul acestor activități interactive este acela de a-i iniția pe copii și  pe tineri în tainele arheologiei, de a-i familiariza cu aspecte ale trecutului și, mai ales, cu ceea ce înseamnă tehnologiile preistorice.

Pentru a deveni arheolog trebuie să fii în primul rând pasionat de acest domeniu, pentru că dacă nu există pasiune este mai greu. Ai nevoie și de intuiție, ai nevoie și de determinare, de  un foarte bun spirit de observație, dar mai ai nevoie și de un bagaj de cunoștințe, trebuie să te adaptezi și diferitelor condiții de lucru. Într-adevăr arheologia nu este o profesie foarte la îndemână și poate și din acest motiv se vede că nu există neapărat un interes aparte pentru această profesie. Dincolo de aspecte de ordin financiar, profesia aceasta implică destul de multe sacrificii și chiar nu exagerez când spun asta.  Activitatea de arheolog  nu se încheie odată cu plecarea din instituție la sfârșitul programului, adică arheologul lucrează și la birou și acasă, lucrează și pe teren. E o activitate aproape continuă, asta în condițiile în care chiar îți dorești  să aduci niște contribuții în domeniul istoriei și în domeniul investigației  arheologice.”

Redactor: Natalia Maxim