Pictorul Constantin Pacea este prezent în emisiunea noastră pentru a ne descrie tabloul familiei pictat într-un dialog la ceas de seară.
S-a născut într-o familie de artiști – tatăl, pictorul Ion Pacea, unul dintre cei mai mari coloriști ai picturii române moderne, membru de onoare al Academiei Române, mama – Lucreția Pacea, artist plastic profesionist, specializată în tapiserie.
Constantin Pacea își amintește cu drag de copilăria fericită când era fascinat de atmosfera atelierelor de creație ale marilor artiști ai vremii, admirând în primul rând personalitatea și talentul tatălui său.
”Asta a fost șansa mea personală. M-am născut într-o familie de artiști(…). Am cunoscut toată lumea artistică din perioada aceea, de la mari maeștri – Corneliu Baba, Henri Catargi, Ciucurencu, Musceleanu, Jalea, Irimescu…oameni de mare calitate și care, sigur, m-au marcat.(…) E o mare bogăție asta.(…) Fiecare din personajele pe care le-am cunoscut m-au influențat, fiecare în felul lui – prin modul de abordare, prin felul în care își aranjau spațiul de lucru, atelierul, atmosfera respectivă, obiectele pe care un pictor le strânge în atelier, tot felul de obiecte foarte interesante, ciudate sau speciale și care fac parte din lumea lui. De la fiecare am luat câte puțin, ceva…, dar tot tatăl meu a rămas ca un reper pentru mine, în pictură și în viață, el nedându-mi lecții niciodată; a evitat lucrul acesta ca să nu mă influențeze. Și bine a făcut. ”
Între 1972 și 1976, Constantin Pacea este elev al Liceului Nicolae Tonitza din București. A pictat în atelierul familiei, în special naturi moarte, ieșind însă foarte mult să studieze după natură, așa cum l-a sfătuit maestrul Ion Pacea – tatăl său.
De asemenea, Constantin Pacea studiază după maeștri, face copii în creion și ulei după El Greco, Vermeer, Degas, Velasquez, Tizian, Giotto, Fra Angelico, …, studiază sculptura antică egipteană și greacă, pictura etruscă, pictorii moderni, dar înțelege că ”dacă studiezi natura foarte mult și ea este reperul principal, nu trebuie să depui mari eforturi ca să fii personal. Influențele sunt nefaste dacă nu treci prin acest studiu al naturii și te duci direct la probleme deja rezolvate ale unor mari artiști.”
Pictorul Constantin Pacea a absolvit Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu” din București, secția de artă monumentală. Sfătuit de tatăl său, învață diverse tehnici de lucru. Împreună cu soția sa Florica, în 1981, execută lucrarea de diplomă, ulei pe pânză de 3 x 6 metri, „Omul și Universul” care a fost expusă la Muzeul de Arheologie din Constanța.
În 1983, Constantin Pacea este invitat sa expună la Galeria Raphael din Franckfurt și pleacă împreună cu soția, în Germania unde are o serie de expoziții.
În 1985, Constantin și Florica Pacea se instalează la Paris unde trăiesc și în prezent.
”Credința în artă, credința pură, mai ales în zilele noastre, e foarte importantă. Credința în Dumnezeu, vreau să spun. Ea îți dă reperul și forța să crezi în ce faci”, ne spune Constantin Pacea în firescul acestui dialog pentru tihna sufletului.
Autor: Camelia Teodosiu