Radio Oltenia-Craiova: Când ”cerul înseamnă acasă”

Radio Oltenia-Craiova: Când ”cerul înseamnă acasă”

28
0

Comandorul Ilie Dumitrescu, inginerul de aviație care a marcat începuturile zborului supersonic în România

Când copilăresc lângă un aerodrom, puțini sunt băieții care nu-și doresc să devină piloți. Iar copilul Ilie Dumitrescu și-a urmat visul făcând parte din prima promoție de piloți planoriști și de parașutiști ai României.

Dar, în 1950, visul de a zbura pe avioane de luptă se încheia după doar un an de școală de ofițeri naviganți de aviație, în urma unui control medical. Poate a fost norocul aviației militare din România, pentru că, în acest fel, inginerul de aviație Ilie Dumitrescu, domnul profesor, cum i-au spus generații de piloți și studenți, a devenit cel fără de care nu putem vorbi despre începuturile zborului supersonic în România și de modernizarea MIG-urilor 15, 19 și 21, el fiind posesorul a 16 brevete de invenții pe care le-au folosit aviațiile militare din întreaga lume.

Andrada Cojocaru, de la Radio România Oltenia-Craiova, ne propune o discuție despre zbor, aviație și aviatori cu comandorul Ilie Dumitrescu, la ceas aniversar, domnia sa împlinind în această primăvară 93 de ani.

Autor: Andrada Cojocaru