Radio Cluj: Via Transilvanica: drumul care unește

Radio Cluj: Via Transilvanica: drumul care unește

65
0

Inspirați de potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India, cei de la Tășuleasa Social au dat naștere unei idei, idee ce a luat apoi forma unui traseu ce poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau călare. Un drum… care unește. Sunt Ada Prundar și vă spun bun găsit la o nouă ediție a emisiunii România de nota 10. Astăzi facem cunoștință cu niște oameni cu adevărat de nota 10: Asociația Tășuleasa Social și al lor proiect de suflet: Via Transilvanica.

Celor cărora le place să călătorească, au colindat deja potecile țării. Știm, însă că nu există în România un circuit care să ne încurajeze să îl parcurgem altfel decât cu mașina. Sau cel puțin nu exista, până recent. Tășuleasa Social și-a propus să amenajeze un drum care va porni de la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare, va străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia, și va ajunge până la Drobeta Turnu-Severin, locul prin care a intrat, pentru prima dată în țară, Regele Carol. În acest moment, Via Transilvanica are 800 de kilometri dați în folosință, de câteva zeci de ori mai mult decât și-au imaginat inițiatorii în 2018, când au pornit acest proiect. Munca este enormă, echipa este mică, dar voluntarii sunt alături cu sutele. Am povestit cu președintele Tășuleasa Social, Alin Ulman Ușeriu, care ne-a explicat ce înseamnă un kilometru de traseu.

Alin Ulman Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social: „Noi am început această poveste în anul 2018, ca un proiect pe care noi l-am dedicat Unirii. Noi nu vrem să facem un proiect frumos pentru România. Noi vrem să facem unul dintre cele mai frumoase proiecte ale lumii. Via Transilvanica ar putea să fie un veritabil proiect de țară. Așa că un kilometru de Via Transilvanica înseamnă o bornă de andezit sculptată, marcaje, indicatoare și un ghid al drumețului.”

Cei 1.400 de kilometri ai Via Transilvanica străbat țara pe diagonală, de la Nord-Est la Sud-Vest, și străbat astfel zone ce abundă de patrimoniu rural. Pe traseu, turiștii vor putea beneficia de servicii de cazare și masă, în pensiuni sau chiar în locuințele localnicilor. Poveștile cu oamenii locului sunt desertul de la final de zi, după zeci de kilometri parcurși pe jos, cu bicicleta sau călare.

Dat fiind faptul că proiectul este mult avansat față de planul inițial, am îndrăznit să întreb și când va fi gata. Și am aflat. În 12 iunie 2022, Via Transilvanica ar putea fi inaugurată în totalitate, la Alba Iulia, acolo unde a și început povestea ei. O poveste scrisă parcă de zâne bune. Zâne bune întruchipate de oameni cu suflet, mereu puși pe fapte mari. Printre proiectele Asociației Tășuleasa Social amintim, pe lângă Via Transilvanica, Școala de Mers pe Munte, Camionul de Crăciun, Maratonul Via Maria Theresia și extrem de multele acțiuni de împădurire. În loc de final, vă mai spun că Via Transilvanica este o provocare, una spectaculoasă, pe alocuri chiar sălbatică, și este, cu siguranță, o experiență memorabilă, însă una cât se poate de sigură.

AUTOR: Ada Prundar