Radio Timișoara: Cărțile care ne scot din încurcatură

Radio Timișoara: Cărțile care ne scot din încurcatură

13
0

Asociația Culturală Kratima caută, de un an încoace,  idei creative pentru a ne ajuta să traversăm cu bine această perioadă stranie… Iar „Pașaport cultural”, atât de îndrăgit de adolescenți, ani de-a rândul, face parte din această categorie. “Pentru că e limpede că nu mai putem să „întâlnim” 150 de tineri la Cafeneaua Zai, anul acesta Pașaport cultural devine Podcast – un proiect 90% online”, spune Camelia Mingasson, președinta Kratima.

Vor fi șase podcast-uri video, disponibile pe youtube, de la mijlocul lui aprilie. Realizate de scriitoarea Adriana Babeți, acestea au ca pretext și punct de pornire romane celebre cu tematică pandemică („Dragoste în vremea holerei”, „Husarul pe acoperiș”, „Ciuma”, „Jurnal din anul ciumei”, „Hamnet” etc.), iar invitații sunt oameni din arii profesionale și culturale diverse: psihologul Mircea Dragu, medicul Mihai Gafencu, actrița Alina Ilea, arhitectul Alexandru Condrache, medicul absolvent de Litere Teodora Mateoc sau muzicianul Alexandru Cena.

Va fi vorba apoi, de un concurs de „postăceală” cu conținut cultural inspirat de cărți.

Kratima se ambiționează să umple  cinci biblioteci, în cinci sate timișene. Cine are de dat cărți pentru copii (7- 14 ani) le poate lăsa la Libraria La Două Bufnițe.

Kratima are și o parolă:  Cultura adevărată ne face liberi.

Literatura are menirea să transforme cifrele de la știri, veștile cinice…, vorba Sheherezadei, cât timp povestești rămâi în viață. Iată și două amănunte picante:  “Ciuma” lui Camus nu dă soluții pandemice cum s-ar crede, e mai degrabă o alegorie care ilustrează rezistența franceză împotriva ocupației naziste în cel de-al II-lea Război Mondial, iar  “Dragoste în vremea holerei” a lui Gabriel Garcia Marquez nu e despre holeră mai ales, ci despre iubire, această eternă și ciudată formă de încarantinare benevolă.

Autor: Simona Pele