Florin Gheorghiu la masa de joc cu mari campioni ai şahului mondial

Florin Gheorghiu la masa de joc cu mari campioni ai şahului mondial

67
0

Dialoguri pentru tihna sufletului

Șahul este viață, spunea marele campion mondial Bobby Fisher, a cărui personalitate fascinantă va fi adusă în povestea acestei seri, alături de alți mari jucători care au rămas în istoria acestui sport al minții.

Sunt Camelia Teodosiu și vă invit să continuăm așadar dialogul cu marele maestru internațional de șah – Florin Gheorghiu care a împlinit săptămâna aceasta frumoasa vârstă de 77 de ani; o ediție specială difuzată în două părţi.
Întâlnirea pentru realizarea acestei emisiuni a avut loc la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Șah Florin Gheorghiu, eveniment care s-a desfășurat la finalul lunii martie, organizat de Academia de Șah atât pentru profesioniști de toate vârstele, cât și pentru începători.

Florin Gheorghiu – mare maestru internațional de șah, a fost de 10 ori campion național. În anul 1963, a obținut primul titlu de campion mondial pentru șahul românesc și doi ani mai târziu a devenit primul mare maestru român la șah.

Continuăm dialogul nostru cu evocarea personalității fiecăruia dintre marii campioni ai șahului cu care Florin Gheorghiu a stat la masa de joc. Un loc aparte pentru marele maestru internaţional de şah, îl ocupă Bobby Fisher – care, așa cum l-a descris, era ”un adevărat fanatic al jocului de șah, în sensul bun al cuvântului”.

Florin Gheorghiu își aduce aminte cu plăcere de bucuria prieteniei cu celebrul campion american, genialul Bobby Fisher, cu care a reușit performanța să facă scor egal și pentru care are o admirație deosebită. Să continuăm, așadar, depănarea amintirilor din lumea șahului de performanță.

După Bobby Fisher a urmat epoca megashow-ului Karpov – Kasparov – un duel şahist văzut prin ochii jucătorului profesionist Florin Gheorghiu .

Mulțumim marelui maestru internațional de șah – Florin Gheorghiu prezent alături de noi într-o ediție specială a emisiunii Biblioteca de Bucurii.

Autor: Camelia Teodosiu