Bun găsit vă spune Camelia Teodosiu la o ediție a emisiunii în care vom pune în valoare frumusețea și bucuria jocului de șah.
Răbdare, profunzime, exersarea memoriei, scheme de joc, anticiparea mutărilor pe tabla de șah, frumusețea pieselor pusă în valoare de pasiunea jocului… sunt doar câteva din cele ce îmi trec prin minte înaintea acestui dialog cu Florin Gheorghiu – Mare maestru internațional care a fost de 10 ori campion național de șah al României, iar în 1963 campion mondial la juniori.
Acestă ediție aniversară dedicată Marelui maestru internațional de șah Florin Gheorghiu, la împlinirea vârstei de 77 de ani, a fost împărțită în două părți, pentru că acest dialog a generat bucuria multor amintiri frumoase – despre familie, educație, caracteristicile acestui sport al minții, competițiile și mai ales aspecte inedite din întâlnirile cu marii campioni ai șahului precum și evocarea personalității acestora.
De asemenea, am descoperit cu bucurie că în Colegiul Naţional I.L. Caragiale din Ploiești pe care l-au absolvit multe personalităţi celebre din cultura românească, printre care se numără şi invitatul nostru, este un spațiu dedicat șahului, legat de numele maestrului internaţional Florin Gheorghiu.
Olimpiade, balcaniade, campionate europene, mondiale, sute de partide și zeci de competitții se regăsesc în portofoliul invitatului nostru Florin Gheorghiu care la doar 13 ani, a devenit campion național de șah la juniori.
În 1963, la Campionatul Mondial de juniori din Serbia, Florin Gheorghiu obține primul titlu de campion mondial pentru șahul românesc, iar în 1965 a devenit primul mare maestru român la șah.
Experiența acumulată este împărtășită în cărțile și articolele pe care le-a scris cu dedicare și pasiune.
În prima parte a acestei ediții dedicată, marele maestru internațional de șah – Florin Gheorghiu ne vorbeşte despre pasiunea pentru șah, alegerea acestui drum și aspecte inedite din viața sa. Un moment aparte evocat de invitatul nostru, pentru prima dată în fața publicului, aici, în Biblioteca de Bucurii, a fost amintirea emoționantă de la moartea bunicului său – profesor dr. în teologie Vasile Gheorghiu, membru de onoare al Academiei Române. A fost o promisiune îndeplinită – aceea de deveni campion mondial. Florin Gheorghiu – un reper în istoria șahului.
Autor: Camelia Teodosiu