Radio Iași:  Ozolin Dușa – „Fotografia este viața mea”

Radio Iași:  Ozolin Dușa – „Fotografia este viața mea”

21
0

Invitatul ediției din  această săptămână a emisiunii „România de nota  10” este Ozolin Dușa, unul dintre cei mai importanți și apreciați artiști fotografi ai Iașului.

Este nedespărțit de aparatul de fotografiat de aproape 40 de ani, iar lucrările sale au fost expuse atât în expoziții personale și de grup, cât și la saloane naționale și internaționale de artă fotografică.

Fascinația pentru fotografie îl determină să comunice cât mai des cu privitorii,  așa cum a fost și la cele doua expoziții personale propuse acum,în prima lună a primaverii: „Femeie, ochii tăi mă dor”- o expoziție experiment, prezentată la Galeria de Artă „Nicolae Tonitza”  și „Viața, ca un șarpe mut”- o selecție de imagini, în care sunt surprinse chipurile oamenilor din satele României, expuse pe gardul Muzeului Unirii de pe celebra stradă Lapușneanu din Iași.

Primele imagini le-a realizat la începutul anilor 80 și de atunci s-a dedicat domeniului artei fotografice, transformându-și pasiunea într-un mod de viață.

A străbătut aproape întreaga țară,  pentru a  descoperi povești, oameni, locuri, peisaje, datini și obiceiuri,  transpuse în imagini fotografice, ca mai apoi să le aducă în atenția celor care iubesc arta vizuală.

Crezul meu este că trebuie să împărtășesc ceea ce am reușit să fotografiez. Și asta mă face să expun lucruri diverse: de la insecte, la imagini de peisaj, imagini din fosta industrie ieșeană, imagini din cimitirele evreiești,  imagini de prin locurile pe unde am călătroit sau imagini cu patrimoniul UNESCO…  Deci, sunt imagini care s-au adunat în timp, pentru că  am străbătut cam trei sferturi din țară – Maramureșul, Moldova de Nord, zona Apusenilor, Delta, zona Sibiului și pot să fac expoziții pe teme diverse – portretul,  portul național, satul românesc, tradițiile, am fotografiat foarte mult obiceiurile și tradițiile de iarnă, sunt teme și teme pe care le-am fotografiat și pe care le expun, dorindu-mi să fie văzute.”

„Îmi place să fotografiez oameni, pentru că ochii oamenilor  sunt oglinda sufletului lor.  Îmi place să vorbesc cu oamenii,  să ajung la niște lucruri care sunt comune și, în momentul în care fața sau atitudinea unui om exprimă ceva, atunci înseamnă că i-ai descoperit o părticică din suflet și ai reușit să o surprinzi  pe peliculă, cum era înainte sau pe senzorul aparatului digital, cum fotografiem acum”.

În cariera sa de artist fotograf,  Ozolin Dusa a surpins imagini impresionante și în afara granițelor țării.  Îndrăgostit de Veneția, artistul a realizat în călătoriile sale,  peste o sută de mii de fotografii.  Unele imagini s-au regăsit în expozțiile „Ochiul ciclopului” și „Burano de apă” din ciclul „Veneția Unică”.

Ozolin Dușa, este originar din Dorohoi, judetul Botoșani. A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Departamentul Teatru, secția Teatrologie și un masterat la aceeași instituție, secția Foto-video.

Este membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România și al Federației Internaționale de Artă Fotografică.

A realizat numeroase albume de fotografie, iar proiectul cel mai recent „Iași- Oameni ai Cetății” este dedicat personalităților culturale ale Iașului – artiști plastici, scriitori, oameni de teatru, apărut cu sprijinul Primăriei Muicipiului Iași.

Ozolin Dușa transmite din vasta sa experiența  și celor care doresc să descopere secretele fotografiei. De zece ani organizează cursuri de inițiere în fotografie și masterclass-uri pentru cei care vor să se perfecționeze în acest domeniu.

Menirea unui fotograf, consideră Ozolin Dușa, este să fie un martor al timpului său, pe care îl traiește, și să păstreze aceste mărturii pentru generațiile viitoare.

Autor: Natalia Maxim