Dialoguri pentru tihna sufletului
Mirrors of Brâncuși – un proiect menit să surprindă esența sculptorului român
Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu, aici unde pe rafturile Bibliotecii noastre, îmi atrage atenția ziua de 19 februarie, când, acum 145 de ani, s-a născut, în satul Hobița, din județul Gorj, Constantin Brâncuși. Avea să devină unul dintre cei mai mari sculptori, reper pentru viziunea plastică și limbajul artei contemporane.
De aceea, m-am gândit ca bucuria acestei ediții să fie adusă de un proiect dedicat operei semnate de genialul Brâncuși.
Astfel, am poposit la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) și am vizitat expoziția multimedia Mirrors of Brâncuși – Oglinzile lui Brâncuși – un proiect care urmărește să surprindă esența sculptorului român printr-o serie de instalații și de experiențe bazate pe opera lui Constantin Brâncuși.
Invitata emisiunii este Silvana Dulamă-Popa, specialist în istoria artei și curatorul expoziției Mirrors of Brâncuși găzduită de Muzeul Național al Țăranului Român.
Acest proiect pregătit minuțios timp de 3 ani dorește să lase oamenilor o amprentă mai puternică și mai concretă asupra marelui sculptor, dar și o raportare la alte concepte și definiții, mai apropiate de esența omului și artistului Brâncuși de la nașterea căruia s-au împlinit 145 de ani, ieri, 19 februarie 2021.
Propun să ne lăsăm ghidați de curatorul expoziției, Silvana Dulamă-Popa, într-un tur prin această lume fascinantă a refletării personalității și operei lui Brâncuși.
Vom afla cum a apărut ideea acestsui “proiect oglindă”, care sunt detaliile impresionante ale operei lui Brâncuși, dar și despre întâmplări din viața artistului și acele trăsături de caracter ale lui despre care se vorbește prea puțin.
Acest proiect a pornit de la o cercetare făcută pe un grup de oameni de vârste și ocupații diferite, dar care a cuprins aceleași concluzii – ceea ce mentalul colectiv și-a însușit despre Brâncuși e diferit față de ceea ce a vrut în esență să transmită artistul. Pentru a schimba direcția, creatorii proiectului au mers pe ideea de interactivitate și de implicare a tehnologiei în procesul de creație.
„Ca să gândim acest proiect, am mers pe un fir logic în care am pus cap la cap conceptele cu care opera Brâncuși și nevoile publicului, felul în care acesta interacționează cu o informație și cum o asimilează el. Am ajuns astfel la Mirrors of Brâncuși, un proiect-oglindă, în care oamenii nu doar că sunt puși față în față cu creația lui Brâncuși, dar sunt invitați să se pună în locul unor opere ale artistului, ajungându-se astfel la o analiză a propriilor emoții și sentimente dintr-o postură nouă. Prin acest proces de a te identifica și de a empatiza cu celălalt, vizitatorii vor avea o imagine mai clară asupra a ceea ce și-a propus Brâncuși prin opera lui. Verticalitate, complexitate ascunsă în linii simple, emoție și reîntoarcere către sine – asta veți descoperi în cadrul expoziției Mirrors of Brâncuși” – spune curatorul expoziției, Silvana Dulamă-Popa.
Expoziția dispune de o scenografie amplă, în care vizitatorul va putea experimenta cum e să fii parte dintr-o operă a lui Brâncuși, se va oglindi într-o interpretare a unui modul în mărime naturală al Coloanei fără Sfârșit și se va bucura de un scurt film dedicat vieții inventatorului sculpturii moderne, cu informații concise și alese cu grijă. Echipa de creație este formată din Silvana Dulamă-Popa (curator), Diana Miroșu (scenograf), Alin Popa (design lumină), Zoli Toth (muzică), Dilmana Yordanova și Ovidiu Eftimie (video), Iulian Dinu (foto).
Mirrors of Brâncuși este un proiect organizat de Fundația Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă și Christian Westblink, cu sprijinul JTI și Muzeul Național al Țăranului Român.
Autor: Camelia Teodosiu