Radio Reşiţa: Vlad Duca, arhitectul care a reuşit peste granițele ţării

Radio Reşiţa: Vlad Duca, arhitectul care a reuşit peste granițele ţării

252
0

Vlad Duca, arhitectul care de un deceniu îşi scrie povestea la Baden-Baden

Vlad Elian Duca este arhitect în Baden-Baden, Germania, născut la Reşiţa şi ambasador al elitei municipiului de pe Bârzava alături de alte personalităţi ce definesc diaspora reşiţeană.
“O educaţie reală este arhitectura sufletului”, iar Vlad Duca rezonează cu această zicere, fiind un om altruist, educat şi împlinit atât profesional, dar şi pe plan sufletesc, pasionat de lectură, muzică şi sport, dar şi fiu, soţ şi părinte admirabil.

Vlad Elian Duca şi povestea sa de viaţă reprezintă un motiv şi un model de a lupta pentru împlinirea idealurilor fiecăruia dintre noi, indiferent de pandemie sau conjunctură.
Este antreprenor în Germania şi și-a făcut un studio profesionist de înregistrări, pentru că, fiind arhitect, latura sa artistică este puternică.

Vlad Elian Duca iubeşte România și a crescut într-o familie care astăzi, la Reşiţa, organizează Festivalul Internaţional Sabin Pautza, dar este şi amfitrioana unor momente culturale, la Librăria Semn de Carte.
S-a născut în anul 1980, în Reşiţa, într-o familie cu origini mixte: româno-germană-italiană. Primii ani de şcoală au fost de studiu al pianului clasic, în mare parte cu influenţe din muzica de jazz. A urmat cursurile Liceului de Artă din oraş, secţia pictură. A înfiinţat mai multe formaţii muzicale și a fost premiat pentru reuşitele sale din pictură şi pentru compoziţiile jazz.
Din 1999 a început să studieze arhitectura la Timişoara şi să aibă anumite job-uri în domeniul designului interior şi grafic. Este fondator al biroului de arhitectură şi design Feinblau Architecs Baden-Baden şi al subsidiarei Feinblau Studios Reşiţa-Tmişoara.
Realiază proiectare internaţională în ţări precum: România, Algeria, Rusia, Letonia, Grecia, Portugalia,Germania, Franţa etc.

”Pentru Reșița port mereu două reprezentări, una în context – sper eu rațională, și una scoasă din context – complet emoțională”, spune Vlad Duca.

„Reșița, cea din context, a evoluat firesc. În ultimii 40 de ani (de când o cunosc eu), a părut însă ceva mai confuză. Își amintește istoria, dar a mai și uitat-o, a dorit să continue industria, dar a mai si vândut-o, a vrut să rămână mereu actuală, dar a mai stat și pe loc. Un cumul de trăiri ce poate fi asociat oricăruia dintre noi, atunci când vremurile se succed prea rapid. Asta face Reșița să fie vie, căutând-și încă drumul pentru următorii 250 de ani.
…Și da, Reșița scoasă din context, este orașul unde m-am născut, unde trăiesc părinții mei, orașul amintirilor, unde am copilărit, unde mi-am cunoscut cei mai buni prieteni.”

Vlad Duca este unul dintre românii care fac diferența, oriunde în lume, rafinat, cultivat și apreciat, putem oricând spune în germană sau în română că este un Român de nota 10!

Realizator: Cristina Corocan