Radio Constanța – Spadasina Maria Stan: ”Cel mai greu de suportat, pentru...

Radio Constanța – Spadasina Maria Stan: ”Cel mai greu de suportat, pentru un sportiv, în pandemie, este lipsa competițiilor”

27
0

Sunt lucruri care ne aduc bucurie, chiar şi într-o perioadă tulbure precum aceasta, iar mişcarea este unul dintre ele. A fost pasiunea ei de la vârsta de 6 ani, la 9 ani era considerată un mic fenomen, iar acum este dublă campioană naţională la scrimă, deşi are doar 15 ani. A adunat zeci de trofee la campionatele interne de cadeţi, dar şi mii de ore de emoţii şi de concentrare, în care au fost una, om şi spadă. Şi drumul ei este abia la început.

În emisiunea din această săptămână o avem invitată pe spadasina Maria Stan din Constanța.
“Acesta este pentru mine un sport nobil. Se împarte în trei categorii: floretă, spadă şi sabie, acestea fiind cele trei arme. Mânuitorii acestor arme se numesc trăgători sau scrimeri. O întâlnire a acestora se numeşte asalt, iar limba oficială a concursurilor este limba franceză.”, spune Maria.

A ales spada din pură curiozitate pentru prima dată când a păşit în sala de scrimă şi i-a văzut pe viitorii săi colegi mânuind cu atâta uşurinţă această armă. Următorul pas a fost participarea la un campionat național de copii, la vârsta de 8 ani și de atunci a simțit că acesta va fi drumul ei. Atunci s-a clasat pe prima treaptă a podiumului.

Maria Stan are câte trei antrenamente pe săptămână și este în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân”, la profilul Matematică – Informatică. Deși are foarte mult de învățat pentru școală, Maria reușește să găsească echilibrul acesta din viața ei iar sportul o ajută enorm, mai ales din punct de vedere mental.

“Le sincronizez perfect şi pot să spun că mă ajută mult sportul, pentru că, dacă aş rămâne doar cu învăţatul, probabil că m-aş afunda în multitudinea temelor. Găsesc prin sport recreere şi mă destind, de altfel pot să socializez şi cu colegii mei, putem să ne relaxăm şi să ne înţelegem foarte foarte bine”, spune Maria Stan.

“Condiţia mea fizică nu s-a schimbat în această pandemie, deoarece am continuat să alerg şi să fac pregătire cu tatăl meu, dar cu toate acestea, simt lipsa competiţiilor şi dorul de colegii mei din alte judeţe”, mărturisește ea. Dragostea pentru sport, în general, îmi este insuflată de către tatăl meu care este alături de mine mereu în pregătirea mea fizică.”

Redactor – Magda Vâjaică