Radio România Brașov FM: O pagină din istoria modei românești

Radio România Brașov FM: O pagină din istoria modei românești

102
0

”Moda nu este ceva care există doar în rochii. Moda este pe cer, pe stradă, moda are legătură cu ideile, felul în care trăim, ceea ce se întâmplă. O modă care nu ajunge pe stradă nu este o modă”. (Coco Chanel)

Foto: Adrian Golescu

Bine v-am regăsit, dragi prieteni, la România de Nota 10! De această dată, deschidem cartea frumuseții, a eleganței și rafinamentului și aflăm povestea din spatele unei pagini din istoria modei românești. Fascinația pentru lumea creației vestimentare a apărut în urmă cu mii de ani, pentru ca, în zilele noastre, unele piese vestimentare să fie ridicate la rang de artă.

Nu este un secret faptul că mulți sunt oamenii creativi, puțini sunt însă aleșii, cei care au oportunitatea de a pătrunde în această lumea și de a-și face cunoscute conceptele creative. Multe sunt motivele pentru care demersul este unul anevoios, de la stil și originalitate până la tehnică și imaginație. Totuși, unul dintre cele mai actuale și des vehiculate motive rămâne cel financiar. În lumea modei, nimic nu este gratis. O colecție implică resurse financiare din momentul conceperii și până când modelele defilează pe podium, iar costurile participării la evenimente de profil nu sunt deloc de neglijat.

Și, totuși, cineva a decis să le întindă o mână de ajutor tinerilor designeri și tinerelor modele din țară. Cineva s-a gândit să fie rampa lor de lansare. Cineva și-a îndeplinit un vis prin îndeplinirea visurilor altor câteva sute de oameni creativi. Și, cum visurile sunt gratis, cineva s-a gândit, în urmă cu mai bine de un sfert de secol, să creeze, în România, un festival de modă cu acces gratuit pentru toți tinerii designeri. Acel cineva are un nume deja cunoscut în zona Argeșului, Valeria Coman, iar evenimentul său avea să aibă loc în ”Orașul Lalelelor”, sub romantica denumire de ”Culorile Toamnei”.

”Acest festival este unic în țară, gratuit pentru toți designerii și fără sponsori. Îi aștept pe toți să vină. Îi îndemn să creadă în visurile lor”, ne-a spus emoționată Valeria Coman.

Fire perseverentă, cu o ambiție de fier, Valeria Coman nu s-a mulțumit cu idea de a organiza un eveniment și atât, ci și-a dorit ca tinerii designerii și modelele prezente la acesta să obțină o diplomă pe care chiar ea însăși o numește ”pașaport către celebritate”. Însă ca aceasta să aibă greutate în lumea modei din țara noastră, era nevoie de o prezență incontestabilă în materie de modă. Astfel, președintele juriului a devenit cel mai cunoscut și apreciat designer român, nimeni altul decât Cătălin Botezatu care, an de an, este alături de Valeria Coman și nu ezită să își exprime aprecierea și iubirea față de festivalul de la Pitești și de organizatoarea sa. Ba mai mult, una dintre edițiile festivalului s-a bucurat de prezența modelelor designerului român care la acel moment făceau parte dintr-o emisiune TV de profil, foarte cunoscută.

”25 de ani înseamnă o sumă importantă pentru orice om care face fashion, înseamnă foarte mult pentru o femeie care face un festival cu orice preț. Am venit, cu drag, încă de la prima ediție când mi-a placut festivalul, m-am îndrăgostit de Pitești și, nu în ultimul rând, de doamna Valeria Coman”, ne-a mărturisit cunoscutul designer Cătălin Botezatu.

A iubit dintotdeauna scena, a făcut parte ani de zile din Ansamblul folcloric ”Dorul”, alături de care a cucerit scenele naționale și chiar internaționale, iar timp de 18 ani, a avut o activitate de prestigiu în cadrul Casei de Cultură a Studenților Pitești. Valeria Coman a coordonat cercurile de modă, pictură, design, grafică și fotografie, dar a înființa și condus și Ansamblul Folcloric ”Vatra” și Trupa de modele ”Still”. A reușit să ducă moda românească peste hotare, organizând prezentări de modă sau participând la importante evenimente din domeniu, desfășurate peste hotare, ori fiind membru în jurii internaționale. În 1995, avea să își îndeplinească unul dintre cele mai mari visuri, crearea Festivalul studențesc de modă ”Culorile Toamnei” care în 2017, devenea festival internațional de modă.

”Sper ca, în fiecare an, să ne revedem și să sărbătorim moda și frumusețea. Festivalul de modă este un proiect al Asociației mele Cuturale ”Vatra”. Încă îmi amintesc prima ediție, când Marele Premiu a plecat la Timișoara”, a povestit, cu entuziasm, Valeria Coman.

Nume importante din industria fashion precum Cătălin Botezatu sau Liviu Ionescu sunt legate de juriul acestui festival, în timp ce scena evenimentului a fost rampă de lansare pentru o parte dintre cele mai cunoscute modele în țară și pentru tinerii designeri.

Printre numele sonore lansate pe scena Festivalului de modă, se numără și cel al celui mai cunoscut model din Argeș. Cu o carieră în domeniu impresionantă, de la 14 ani până la 39 de ani, Gianina Petrescu, acum în vârstă de 41 de ani, a fost, pe rând, model, prezentator și membru al juriului Festivalului Internațional de Modă de la Pitești. De profesie este asistent medical generalist pediatru, iar timp de doi ani, a fost asistent medical la un club de fotbal din comuna argeşeană Bascov. Gianina are la activ mai multe titluri de Miss și zeci de apariții în media locală și națională, fiind doar una dintre descoperirile Valeriei Coman.

”Doamna Valeria mi-a fost ca a doua mamă. Unde este dânsa, sunt si eu și mă bucur că fac parte din familia acestui eveniment. Când am pășit prima oară pe această scenă, am început să mă formez, iar toate realizările mele în acest domeniu se datorează doamnei Valeria Coman”, afirmă frumoasa piteșteancă Gianina Petrescu.

În anul pandemic 2020, ediția a XXV-a a Festivalului Internațional de Modă ”Culorile Toamnei” nu s-a mai putut desfășura, însă doamna modei piteștene a dorit, cu orice preț, să marcheze 25 de ani de existență. Astfel, a lansat revista aniversară ”Culorile Toamnei”, organizând o lansare restrânsă la Teatrul Alexandru Davila din Pitești de la care, bineînțeles, nu putea lipsi inconfundabilul Cătălin Botezatu. Cu emoții și lacrimi în ochi, Valeria Coman a prezentat revista ca o încununare a activității sale în domeniul modei, reușind astfel să scrie o pagină importantă în moda din România.

Redactor & Editor video: Bianca Bucă