Camelia Pop, inginer în cercetări alimentare și specialist în calitatea alimentelor, ne invită la cunoașterea de sine și ne învață cum putem gestiona o bună sănătate prin prevenție, considerat cel mai bun medicament.
Vă invităm să aflați povestea tinerei care a învins cancerul la o vârstă fragedă și care, de atunci, investește în dezvoltarea de noi cunoștințe despre nutriție pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța menținerii unui stil de viață sănătos, prin dobândirea echilibrului personal.
Pasiunea pentru nutriție a descoperit-o în adolescență, când s-a confruntat cu primele probleme de sănătate. La vârsta de 16 ani a fost diagnosticată cu o tumoră invazivă a maxilarului cranian. Conceptul de nutriție sănătoasă era un mit pentru tânăra Camelia, care, după numeroase operații, la sfaturile unui medic binevoitor, a început să fie mai atentă la stilul său de viață.
Și-a dorit să afle mai multe despre corpul uman și buna funcționare a acestuia, îndreptându-și atenția spre biologie, genetică și chimie. Astfel, în anul 2008 a început să studieze Ingineria Alimentelor la Universitatea Bioterra din București. Pe măsură ce cunoștințele sale tehnice se extindeau, Camelia descoperea legătura puternică dintre boli și nutriție.
Informațiile precare despre principiile nutriționale după care ar trebui să ne ghidăm, lipsa unui orar al meselor și dezechilibrul cotidian ne impactează viața personală într-un mod negativ și favorizează apariția bolilor cronice și tulburărilor gastro-intestinale. Astfel de informații ar trebui să ni le însușim de la o vârstă fragedă, printr-o educație sanitară corespunzătoare, care, în opinia nutriționistului Camelia Pop, lipsește din curricula școlară.
A ales să își completeze cunoștințele despre nutriție și dietetică, pentru a-i ajuta pe viitorii săi pacienți să își găsească starea de echilibru personal, pornind de la un tonus mental bun.
Postul Crăciunului și posturile de peste an au ca scop purificarea corpului și a sufletului.
Practicând abstinența, bunicii noștri considerau mâncarea sacră, de aceea o consumau „cu blândețe”. Hrana reprezenta parte din trăirea familiei și corespundea cu supraviețuirea speciei.
Omul contemporan nu mai acordă importanță și respect mâncării. Mesele zilei nu mai implică un ritual, în care membrii familiei se întâlnesc și sunt recunoscători pentru cele primite. Întoarcerea la rădăcini și combinarea vechilui cu noul ne pot fi de folos în a ne descoperi pe noi înșine. Ascultându-ne corpul, cunoscându-l, ne putem controla singuri, starea de sănătate, ne asigură Camelia Pop.
Deși nu suntem conștienți de asta, avem o relație extrem de intimă cu alimentele pe care le consumăm. Moleculele acestora intră în structura corpului nostru și fie promovează sănătatea, fie ajung să devină un deșeu, un bagaj greu de dus, care în timp, va degrada corpul.
De aceea, îndemnului nutriționistului Camelia Pop este să fim foarte atenți ce și cât punem în farfurie. Vom fi sănătoși dacă vom alege, în proporție de 80%, hrana naturală.
Luna ianuarie este privită ca o lună a dietelor, după perioada sărbătorilor, în care alimentația a fost una dens calorică. Sfatul dieteticianului Camelia Pop este să facem, mai întâi, un test al sincerității cu noi înșine, să căutăm starea de echilibru emoțional și să începem anul prin a ne stabili obiectivele pe termen scurt și lung. Ne putem îndrepta, apoi, cu pași mici, atenția spre lucrurile esențiale din viața noastră.
Camelia Pop este coordonator de proiecte sociale în Asociația „ProNUTRITION Târgu-Mureș” și în Asociația „Îmbrățișează-mă”, din 2017. Este membru al Asociației Române de Nutriție și Dietetică și președintele „Lions Club Târgu-Mureș”. A obținut numeroase diplome de distincție pentru acțiunile comunitare din județul Mureș, iar în prezent își îndrumă pacienții spre un stil de viață sănătos la centrul de prevenție și nutriție clinică pe care îl administrează. Începând de anul acesta, Camelia își va completa studiile despre nutriție, la nivel înalt, în cadrul „Harvard Medical school”, unde a fost admisă recent.
Este voluntar de peste 13 ani, fiind implicată în campanii de prevenire a cancerului și a altor boli, sensibilizând opinia publică cu privire la importanța menținerii unui mediu înconjurător curat și importanța păstrării armoniei cu sinele. Se implică constant în a conștientiza educația voluntarului, atrâgându-i pe copii în acțiunile caritabile.
Pentru o bună sănătate fizică și mentală, în noul an trebuie să fim atenți la mediul în care trăim, să alegem înțelept alimentele pe care le consumăm și să facem sport, dar în același timp să nu uităm de sufletul nostru, care așteaptă și el hrană spirituală de calitate.
Realizator: Veronica Ilie