Motivată de dorința sinceră de a face bine, de a se implica activ în comunitate, Alina Șandor a devenit voluntar și mai apoi, trainer, în cadrul programului educațional „Ajungem MARI”. Se dedică zilnic scopului propus de asociație, acela de a oferi ajutor copiilor din centre de plasament și medii defavorizate pentru a deveni oameni mari integrați în societate, independenți și responsabili.
Asociația „Ajungem MARI” a fost fondată în anul 2013 de trei tineri care își doreau să aducă schimbări în societate. Au construit un program care susține educația copiilor din centre de plasament și medii defavorizate, cu scopul de a-i sprijini pe copii și tineri să ajungă oameni mari, responsabili, independenți și fericiți.
În prezent, asociația activează în București și în alte 24 de județe. 2.500 de copii și tineri minunați, instituționalizați sau din familii defavorizate se bucură de sprijin și atenție. Pentru educația lor interactivă și pentru experiențe frumoase, de formare, programul presupune recrutarea periodică de voluntari, care să îi viziteze și să îi consilieze, să dezvolte astfel și o frumoasă relație de prietenie.
Alina Șandor a decis să se implice responsabil în activități caritabile, îmbrățișând voluntariatul, în urmă cu patru ani, când i-a atras atenția anunțul apelului la voluntariat, lansat de asociația „Ajungem MARI”. În prezent, Alina Șandor este coordonatorul local pentru județul Mureș și multe ore din timpul său liber le dedică pentru a le fi alături atât adolescenților cu care lucrează, cât și voluntarilor pe care îi coordonează.
Pasionată de științele exacte, Alina a reușit să le transmită copiilor plăcerea de a studia, prin ședințele săptămânale de meditații la matematică. Ne-a povestit despre activitățile de voluntariat online desfășurate pe timp de pandemie, cu copiii din centrele de plasament. Asociația „Ajungem MARI” propune proiecte educaționale care urmăresc dezvoltarea personală a copiilor, integrarea lor în societate și îmbunătățirea rezultatelor școlare. Programul conține proiecte permanente care răspund pe termen lung nevoilor reale ale copiilor instituționalizați și din centre de plasament și pun accent pe creșterea încrederii copiilor în forțele proprii, formarea de abilități și transmiterea de valori pentru o viață demnă și sănătoasă.
Voluntarii țin cursuri și ateliere creative, prin intermediul proiectului „Dă-ți pasiunea mai departe”, organizează ieșiri educative și tabere de dezvoltare personală. În cadrul acestor proiecte permanente sunt integrate și proiecte punctuale, de educație financiară, educație antreprenorială, educație pentru sănătate și mentorat pentru adolescenți.
În plină desfășurare se află un proiect numit „Siguranță online și offline”, care are ca scop conștientizarea pericolului real la care tinerii se pot expune în mediul virtual. Cursurile susținute de coordonatorul Alina Șandor îi provoacă să găsească soluții în situații extreme. Aceștia vin cu idei ingenioase și îmbrățișează cu entuziasm proiectele desfășurate de voluntari.
Implicarea civică expune voluntarul la situații, probleme și idei noi. Copiii și tinerii au mult potențial, dar puțină încredere în forțele proprii și sunt afectați de separarea de familie și creșterea în instituții. Ei au nevoie de relații cu adulți care să le devină prieteni și modele, să le ofere sprijin și încurajare, să le deschidă oportunități și să îi motiveze să își continue educația.
Desfășurarea unei activități caritabile, transformă voluntarul într-un cetățean responsabil, iar implicarea în proiectele din cadrul asociației „Ajungem MARI”, sparge tiparul rutinei zilnice, te deconectează și îți oferă satisfacția de a te simți util. Nu există un profil ideal al voluntarului, trebuie doar să iubești copiii și să ai o atitudine pozitivă și să fii disponibil. Satisfacțiile nu vor înceta să apară, ne asigură Alina Șandor, coordonatorul proiectelor „Ajungem MARI Mureș”.
În programul ”Ajungem MARI Mureș” sunt aproape 70 de voluntari activi care sprijină copii și tineri din Târgu-Mureș, Sâncraiu de Mureș, Sântana de Mureș, Reghin și Ceuașu de Câmpie. Persoanele care doresc să sprijine copiii din centrele de plasament se pot înscrie online, completând un formular, (www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/), urmând ca apoi să participe la un training. Implicarea presupune câteva ore săptămânal, vârsta minimă pentru voluntariat este de 16 ani, iar pentru a putea sprijini adolescenții este nevoie mai ales de implicarea adulților.
Voluntariatul în familie este una dintre cele mai benefice experiențe de care Alina Șandor a avut parte, considerându-l o bază solidă în activitatea de voluntar activ pe care o desfășoară în prezent. Impresionată de inițitiva Cristinei Hurdubaia de a strânge haine pentru oameni sărmăni, de la cei dornici să doneze, Alina a reușit să mobilizeze voluntari și să organizeze câteva ediții caritabile și la Tg-Mureș, sub sigla inițiativei „Copacul cu fapte bune”.
A crede în șansele tuturor copiilor înseamnă a-i sprijini pe termen lung, cu consecvență, acceptare necondiționată, încurajare permanentă, răbdare și perseverență. Aceste lucruri le face zilnic cu inima, Alina Șandor, coordonatorul acțiunilor de voluntariat Mureș, din cadrul programului „Ajungem MARI”, demarat de Asociația Lindenfeld, care susține educația copiilor din centre de plasament și medii defavorizate.
Voluntariatul a ajutat-o pe Alina să își dezvolte o plajă largă de capacități, de la abilităţi sociale şi psihologice la cunoștințe despre artă. Ne invită să ne implicăm în acțiuni caritabile și să credem în șansele tuturor copiilor prin a le fi prieteni și modele.
Realizator: Veronica Ilie