Radio Oltenia-Craiova: Profesorul Liviu Ionescu și extraordinarii câini de salvare

Radio Oltenia-Craiova: Profesorul Liviu Ionescu și extraordinarii câini de salvare

84
0

„Cu cât mă uit mai mult la oameni și trăiesc printre ei, cu atât îmi doresc să am mai multe momente alături de căței” – Liviu Ionescu, dresor canin și profesor de etologie
În perioada 1984-1986, la cererea MApN, a Apărării Civile şi a Salvamont România, s-a început, într-un cadru organizat şi recunoscut de stat, formarea, la Craiova, a primelor echipe civile din România cu câini de catastrofe şi câini pentru avalanşă.
În martie 1984, la Craiova se recunoaște oficial în Romania prima formațiune ALA canină de salvare, formată din patru ciobănești germani cu 4 conductori, toți din Craiova.
Din cauza fenomenelor şi a calamităţilor naturale care s-au accentuat foarte mult pe toate meridianele lumii, în anii 1990 s-a pus problema chinotehnică de a se realiza o specialitate canină care să vină nu în sprijinul unei singure persoane, ci a întregii societăți civile.

În anul 1994, Liviu Ionescu, profesor de etologie și coordonatorul Centrului de Educare Canină de la Craiova, a implementat în România bazele specialităţii „CÂINE DE SALVARE” (câine care să caute si să salveze orice supravieţuitor de sub dărâmături, de pe orice teren accidentat, din avalanșă și din apă),  după regulamentele internaţionale de lucru pentru câinii de căutare – salvare ale IRO si FCI şi normele internaţionale de emergenţă.
Astăzi, România este un reper mondial al acestei specialități, noi câștigând dreptul de a organiza campionate europene și mondiale de salvare și având rezultate excepționale cu echipele antrenate la Craiova.
La „România de nota 10” vă facem cunoștință cu profesorul Liviu Ionescu, vicepreședintele Comisiei Mondiale de Salvare, cel care a avut curajul să-și urmeze visul chiar și atunci când toată lumea îi spunea un singur cuvânt: „IMPOSIBIL!”.
Un interviu realizat de Andrada Cojocaru, de la Radio România Oltenia-Craiova: