Astăzi călătorim la Cluj-Napoca, cu autobuzul și cu un bilet de sănătate, achiziționat cu 20 de genuflexiuni. Pentru că acolo s-a inaugurat prima stație sport smart.
8 mii de bilete de sănătate emise, 160 de mii de genuflexiuni, 16 mii de minute de mișcare și aproape 130 de mii de calorii arse. Acestea sunt cifrele după fix două săptămâni de la lansarea primei stații de bus sport din România. Se întâmpla la Cluj-Napoca, în 23 septembrie, când organizatorii Sports Festival au pus în funcțiune prima stație sportivă smart din țară, în cadrul unei campanii de 2 săptămâni, menită să încurajeze mișcarea într-un mod interactiv, să promoveze un stil de viață sănătos și să ajute la prevenirea bolilor cauzate de un stil de viață sedentar.
Stația ”altfel” a fost amenajată lângă stația de autobuz Memorandumului Sud și funcționează zilnic, între orele 05 și 23. Ea este formată dintr-o “bancă de rezerve”, pe care te poți odihni în așteptarea autobuzului, și un roboțel: un automat care emite un bilet de autobuz, la fiecare 20 de genuflexiuni executate corect, în cel mult 2 minute. Biletul de sănătate emis în cele două săptămâni de campanie poate fi folosit până la finalul acestui an, în rețeaua de transport public a municipiului.
Mirel Alexa, director executiv Sports Festivalș: ”Este o continuare a misiunii pe care noi am început-o acum 3 ani și jumătate, prin care ne dorim ca cât mai multă lume să înceapă să facă mișcare, să facă sport. Ne-a venit această idee acum un an și ceva și am început să construim proiectul acesta. Suntem mândri și bucuroși că am reușit să-l implementăm acasă, în Cluj-Napoca. Este un proiect unic în țară, este practic prima stație smart sportivă, care își oferă pe lângă recompensa de sănătate, îți oferă și un bilet de autobuz pe care îl poți folosi în zona urbană a municipiului Cluj-Napoca”
Proiectul stației sport smart de la Cluj-Napoca, unic în România, creează o legătură directă între activitatea fizică și beneficiul primit. Mișcarea aleasă de cei care au gândit softul este una de bază, ușor de realizat, cu aport benefic major pentru persoana care introduce în rutina zilnică acest exercițiu. Softul aparatului identifică genuflexiunea făcută de participant, numără repetările, iar la final emite biletul.
Erik Barna, dezvoltatorul softului: ”E un sistem bazat pe o soluție de computer vision și identificăm mișcarea corpului. Softul preia imaginile de la cameră, le interpretează și face numărătoarea genuflexiunilor și după emite biletul de sănătate sau călătorie. Când am conceput softul, nu eram în perioada de Covid, nu ne-am imaginat că o să apară situația în care oamenii trebuie să stea cu mască pe față, iar în algoritmul de excludere a feței, orice detaliu în plus, cum ar fi masca, pune în dificultate softul. Probabil vom face un upgrade în perioada următoare la softul care face interpretarea mișcărilor.”
Pentru cei care nu pot să facă mișcare, inițiatorii proiectului au demarat în cea de-a doua săptămână de la lansarea stației, campania Dă mai departe Biletul de Sănătate. Astfel, mai multe comunități au venit să facă mișcare și să doneze biletele câștigate. Primii au fost copiii de la Transylvania College, care au dat mai departe biletele câștigate cu genuflexiuni pacienților de la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca și rudelor lor. Au urmat jucătorii echipei de baschet U-BT Cluj-Napoca, care și-au început antrenamentul în stația sportivă. Ei au făcut mai multe serii de genuflexiuni și au donat biletele de sănătate voluntarilor de la Serviciul de Ajutor Maltez în România. Și copii de la Școala Gimnazială Internațională Spectrum din Cluj-Napoca au venit pentru a da mai departe biletele de sănătate, Asociației Autism Transilvania.
Sports Festival susține contravaloarea biletelor emise în cele 2 săptămâni de campanie. Însă după succesul înregistrat, autoritățile locale au anunțat că își doresc ca proiectul să continue, așa că, cel mai probabil, stația sportivă smart va rămâne în Cluj-Napoca. Și asta după ce primarul Emil Boc a făcut cele 20 de genuflexiuni pentru biletul de autobuz care l-a dus acasă. În plus, inițiatorii lui au primit între timp solicitări de la mai multe primării din alte orașe din țară pentru a crea noi stații de mișcare.
Autor: Ada Prundar