Bucureşti FM: Ambulanţa pentru Monumente

Bucureşti FM: Ambulanţa pentru Monumente

79
0

Bun găsit vă spune Camelia Teodosiu la o nouă ediție a emisiunii noastre, în care vă aducem în atenție un proiect cu care ne putem mândri – ”Ambulanța pentru Monumente”, care  a fost  premiat, anul acesta, cu cea mai importantă distincție europeană din domeniul patrimoniului acordată de Comisia Europeană.

Proiectul își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător.

Proiectul “Ambulanța pentru Monumente”  prin intermediul căruia se realizează punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunitaților locale sub stricta supraveghere și îndrumare a specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice a fost răspunsul la lipsa de reacție a comunităților, a ministerului de resort și a autorităților în fața amenințărilor de distrugere accelerată a patrimoniului. Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcție necesare, „Ambulanța pentru monumente”, a cărei principal susținător este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, acționează pentru punerea în siguranță a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare.

Cei care sunt implicați în acest proiect – inițiatori, organizatori, voluntari, sponsori, autorități locale, idealiști sau pragmatici… cred într-o Românie de nota 10 ca și cei care sunt acum alături de noi.

Proiectul ”Ambulanța pentru Monumente” este singurul din România laureat la Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2020, categoria Educație, Formare și Conștientizare, inițiate și organizate de Comisia a putut vota până la 15 sept 2020.

Ambulanța pentru Monumente a început în 2016, proeictul fiind inițiat de Asociația Monumentum și dezvoltat de către o serie de organizații existente sau nou create din domeniul patrimoniului cu activitate independentă în mai multe regiuni ale României.

Cele mai importante realizări sunt: crearea unui model de cooperare și mecanism de finanțare între beneficiar, autorități publice, ONG și comunități printr-un parteneriat public-privat funcțional și inaugurarea unei rețele de „ambulanțe” la nivel național, gestionată de diferite organizații.

Despre elementele acestei inițiative exemplare aflăm de la coordonatorul proiectului Ambulanța pentru Monumente – dl. arhitect Eugen Vaida – Președinte al Asociaţiei Monumentum.

În cei patru ani de existență, „Ambulanța pentru monumente” s-a derulat în județele Alba, Arad, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Hunedoara, Gorj, Maramureș, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava și Timiș.

Principalul susținător al proiectului este Alteța Sa Regală (ASR) Prințul de Wales, iar pe plan local, partenerii strategici ai proiectului sunt Dedeman si Profi.

Coordonatorul proiectului Ambulanța pentru Monumente  este dl. arhitect Eugen Vaida – Președinte al Asociaţiei Monumentum, invitat în emisiune pentru a ne vorbi despre o idee care a crescut de la an la an și a ne face să înțelegem că atunci când oamenii au o cauză comună și doresc să se implice, să contribuie fiecare cu ce poate, România poate fi de nota 10.

Așa se întîmplă și la actuala intervenție de urgență asupra culei de la Șiacu, județul Gorj. Echipa de la Ambulanța pentru Monumente este alături de comunitatea și Primăria din Slivileşti, unde monumentul istoric cu care se mândresc – cula Cioabă-Chintescu trebuia salvat de la degradare prin lucrări de consolidare a zidăriei și refacerea acoperișului originar. Acoperișul provizoriu care a fost realizat în urmă cu câțiva ani prin sprijinul unor inimoși promotori ai patrimoniului a cedat și era nevoie de înlocuirea urgentă a acestuia.Bottom of Form

Cula este un tip de construcție semifortificată, specifică secolelor XVIII și XIX, răspândită în întregul spațiu balcanic, cu precădere în Serbia și în Albania. Denumirea provine din limba turcă –  „kule”, tradus în limba română, înseamnă turn.

Iată încă o intervenție, care vine să completeze acțiunile din cadrul proiectului: peste 36 de monumente istorice, cu particiaparea a 10.500 de membri ai comunităților locale conștientizați asupra valorii propriului patrimoniu, 22 de expoziții, 6 camionete dotate cu unelte și echipamente, 300 de voluntari implicați și 80 de parteneri și sponsori. Proiectul care urmează să se extindă anul acesta în județele Argeș, Botoșani, Dâmbovița, Dolj, Iași și Mehedinți se numără printre cele căștigătoare la Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2020 inițiate și acordate de Comisia Europeană.

Realizator: Camelia Teodosiu