Radio Iași: Ciocolata artizanală – între artă și afacere

Radio Iași: Ciocolata artizanală – între artă și afacere

28
0

În dulcele târg al Ieșilor a apărut „Leomi”– prima mini-fabrică de ciocolată artizanală. O pasiune concretizată într-o afacere nouă , deschisă recent de  Benedicta Drobotă, tânăr antreprenor și absolvent al Facultății de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

Ideea de afacere a început să prindă contur în urmă cu doi-trei ani, iar în spijinul acesteia au contibuit  fondurile europene accesate prin programul Start-up Activator. Întreaga investiție, la care s-au adăugat și resurse financiare proprii,  s-a ridicat la suma de peste 40 de mii de euro.

Am inceput să mă documentez și să testez mai multe domenii de activitate, acum câțiva ani, descoperind astfel din ce în ce mai mult secretele cicolateriei. Motivația de a avea propria afacere a plecat și de la pregătirea mea profesională, pentru că am terminat Facultatea de Agricultură și am vrut să îmi valorific cât mai bine cunoștințele acumulate. Am urmat un curs de ciocolatier, am studiat individual  și  în mediul on-line,  iar apoi am creat câteva produse pentru a le testa pe piață și am văzut reacțiile pozitive ale consumatorilor. Am găsit câteva rețete care sunt foarte apreciate și continuăm să le producem, venim și cu noi sortimente. Avem praline, trufe cu făină de migdale și miere, tablete și mini-tablete de ciocolată, care se vând prin intermediul magazinelor partenere din Iași și București”.

Pentru Benedicta Drobotă, o sursă de inspirație în dezvoltarea afacerii a constituit-o călătoriile în țări precum Franța, Elveția, Luxemburg sau Belgia.  A  avut ocazia să viziteze mai multe ciocolaterii unde a putut vedea diverse tipuri de sortimente, de ambalaje folosite și modalitatea de prezentare a produselor.

Ciocolata artizanală nu este foarte cunoscută în România, dar pe măsură ce trece timpul lumea începe să o cunoască și să o aprecieze din ce în ce mai mult. Am început să organizez și câteva workshop-uri, aici la atelier, cu famiili, cu persoane sau grupuri de persoane din aceeași comunitate. Și fapul că ei au avut posibilitatea să testeze și să creeze produsele lor, au văzut cât de migăloase sunt, cât de greu se fac și au apreciat mai mult că pot cumpăra o ciocolată artizanală pentru a o oferi cadou celor dragi.”

Inaugurată în luna februarie a  acestui an, mini-fabrica de ciocolată de la Iași atrage tot mai mulți consumatori, curioși să guste din delicatesele produse. Cele mai multe vânzări se fac prin intermediul internetului, unde există și un magazin on-line.

Produsele de ciocolată artizanală Leomi  au fost expuse recent în cadrul evenimentului  „Piața verde de weekend”, inițiat de Primăria Municipiului Iași în parteneriat  cu Asociația Magazinelor de Proximitate „La Băcănie”.

„Aceasta asociație m-a sprijinit să particip la târgurile locale. Consider  că este foarte important pentru micii producători  să se cunoască între ei,  să facă parte  dintr-un grup. În felul acesta ei primesc sprijinul întregului grup, văd cum se dezvoltă alte afaceri și își adaptează cumva și ei strategia, astfel ca să crească mai rapid.  De asemenea, este important să sprijinim producția locală, producătorii locali, să investim banii noștri, adică  munca noastră să ramână local. În felul acesta ne putem dezvolta și mai mult.”

Afacerea cu ciocolată artizanală  are și un motto inspirat ”Îndulcim suflete!”. Acesta a rezultat din reacțiile și privirile celor care au gustat produsele „Leomi”.

În prima etapă, când am inceput să testăm produsele pe piață,  am văzut cum privirea oamenilor se lumina. Și cum ochii reprezintă fereastra sufletului, am ajuns la acest motto „Îndulcim suflete!”pentru că oferim un produs de calitate, care transmite o bucurie clienților”.

„Leomi Chocolate” – o afacere de nota zece,  cu potențialul de a îndulci multe suflete; realizată cu pasiune, imaginație, creativitate și care transmite o poveste cu gust și arome autentice de ciocolată.

O emisiune realizată de Natalia Maxim