„Măreţia unei naţiuni poate fi judecată prin felul cum îşi tratează animalele”, spunea Mahatma Gandhi.
Bine v-am regăsit, dragi prieteni la România de Nota 10! De această dată, vă invit să descoperim cel mai mare sanctuar de urși bruni din lume. „Libearty” se află la Zărnești, la doar 30 de kilometri de Brașov, iar TripAdvisor a situat “Sanctuarul de Urși”, printre cele mai frumoase, importante și demne de vizitat locuri din întreaga lume, distincția fiind acordată în urma opiniilor vizitatorilor postate pe site-ul TripAdvisor.
Sanctuarul este un proiect al celei mai vechi Asociaţii de Protecţie a Animalelor din România, Asociația Milioane de Prieteni, înființată în 1997 de către Cristina Lapis, o fostă jurnalistă din Brașov care și-a dedicat viața salvării și îngrijirii animalele. Sprijinită de soțul ei, Roger Lapis, Consul al Franței în România, a creat una dintre primele Organizații Non-Guvernamentale de bunăstare a animalelor din țara noastră, reuşind să salveze de la suferință și moarte peste 30.000 de animale.
Anul 2005 a fost anul în care a început povestea rezervației de urși, în urma semnării unui parteneriat public-privat cu Primăria Zărnești, privind concesionarea pentru 49 de ani a 69 de hectare de teren pe care se afla o pădure de stejar, ce avea să le devină casă pentru peste 100 de urși salvați din condiții grele de viață, ursuleți maltratați, chinuiți de oameni, cu vieți de zeci de ani trăite în cuști de doar câțiva metri pătrați. Încă de la început, în sprijinul asociației a venit și Societatea Mondială pentru Protecţia Animalelor.
Poveștile ursuleților acum fericiți din paradisul verde de la Zărnești sunt cutremurătoare, unii nici nu știau cum este să se cațere într-un copac, să se ascundă de soare în zilele caniculare sau să se bucure de o bălăceală în apă. Ba mai mult, după ce au fost salvați și aduși în Rezervația „Libearty”, nici măcar nu știau ce ar trebui să mănânce ei de fapt așa că atunci când au primit fructe de pădure au călcat pe ele.
Reacțiile urșilor salvați sunt, pur și simplu, emoționante, unii zâmbind atunci când au atins pentru prima oară iarba sau fânul, alții alergând într-un suflet la primul copac și luându-l în brațe.
Destinul tragic al Mayei este simbolul celui mai important proiect de salvare a urșilor bruni din România și din lume. Anul 1998 a reprezentat punctul 0 când în curtea unui hotel de lângă Castelul Bran, într-o cuşcă murdară, cu bare metalice şi cu ciment pe jos, Cristina Lapis, fondatoarea sanctuarului de la Zărnești o cunoaște pe ursoaica Maya, flămândă și tânjind cu zilele după libertate, dar și după ceva de mâncare și un dram de afecțiune.
“Când am văzut-o, era slabă și cu greu își mai putea înălța capul. Era uitată de toată lumea și mă întreb și acum: oare aştepta să moară? Încă îmi amintesc emoţiile care m-au copleşit când m-am uitat în ochii ei, dar şi accesul de furie fără margini faţă de oamenii care au condamnat un astfel de animal la o moarte lentă şi dureroasă. Din acel moment, timp de patru ani, eu şi soţul meu, cu ajutorul prietenilor noştri, am călătorit peste 60 de kilometri în fiecare zi să o hrănim pe Maya şi să petrecem puţin timp cu ea. De-a lungul timpului, am reuşit să îi îmbunătăţim starea de sănătate şi să îi ridicăm moralul. Curând, ea a început să recunoască sunetul mașinii noastre şi se ridica să ne întâmpine. Ea ne-a învăţat toate valorile sufletului şi recunoştinţa unui animal nevinovat”, povestește, de fiecare dată la fel de emoționată, Cristina Lapis.
Din păcate, în 2001, Maya și-a pierdut speranța că vreodată va mai fi liberă, procesul de eliberare a unui urs în România fiind unul extrem de anevoios, așa că a început să se automutileze, iar în 2002, a plecat în Ursa Mare chiar în brațele celei care îi devenise singura prietenă, Cristina Lapis, președinta Asociației Milioane de prieteni.
“După ce a plecat, tot ce am putut face pentru Maya a fost să îmi ţin promisiunea – să construiesc Rezervaţia pe care i-am promis-o, să mă asigur că niciun alt urs nu va mai trece prin ceea ce a trecut ea”, declară cu lacrimi în glas, ori de câte ori are ocazia, Cristina Lapis.
Așadar, moartea ursoaicei Maya a însemnat, de fapt, nașterea Sanctuarului Libearty, locul devenit simbol pentru o lume întreagă, promovat la cele mai mari televiziuni din lume, cu documentare pe Animal Planet sau Discovery și cu prieteni vizitatori dintre cei mai speciali, printre care s-au numărat Jacqueline Bisset, Leona Lewis, Natalia Imbruglia sau regretatul Pierre Brice.
Însă, la Sanctuarul Libearty vizitatorii au parte și de experiențe unice în urma căror înțeleg mult mai bine prețul libertății acestor ursuleți. Chiar pe traseul de vizitare vor găsi cușca în care Odi, unul dintre locatarii blănoși ai rezervației, și-a petrecut 12 ani din viața sa. Aceasta nu impresionează doar prin marimea extrem de mică în comparație cu măreția unui rege al pădurilor din Carpați, ci și prin faptul că acesta nu avea pusă nici măcar o bucată de scândură ca pardoseală și timp de ani de zile, în timpul căldurilor insuportabile sau în vremea gerurilor, Odi stătea cu lăbuțele direct pe un grilaj din fier. Cei mici sunt invitați să se descalțe și să încerce să stea preț de câteva secunde în aceleași condiții ca ursulețul. Finalul acestei experiențe? Întotdeauna cu ochișorii în lacrimi…
Tot la sanctuarul de la Zărnești veți putea vedea și urșii celei mai cunoscute familii regale din lume, cea a Marii Britanii, care a donat pentru rezervație doi urși din pluș de mărimi impresionante. Aceștia sunt elementul central al Muzeului ursuleților din pluș, inaugurat la aniversarea de 10 ani de activitate a sanctuarului. Aici sunt expuși sute de ursuleți de toate mărimile și formele, cei mai mulți donați de către vizitatori. Pe lângă cei doi urşi uriaşi, muzeul de la Zărneşti are în colecţie peste 200 de jucării. Inclusiv actriţa irlandeză Evanna Linch, din seria Harry Potter, a adus personal un ursuleţ de pluş la Zărneşti.
Dacă vă doriți, totuși, un moment de liniște, contemplare a sanctuarului și a peisajului sau chiar de rugăciune, atunci, sub nicio formă, nu trebuie să ratați bisericuța de pe deal, creată special pentru acest colț de Rai și ai cărei sfinți sunt cei care au avut o legătură spirituală aparte cu animalele.
Dacă pe Maya, vizitatorii mici și mari o pot vedea strălucind în Ursa Mare, ei bine, Max, un alt urs pe cât de impozant, pe atât de sensibil și chinuit, devenit și el simbol al rezervației, este îngropat chiar lângă bisericuță.
Pentru o experiență completă, vizitatorii se vor putea bucura și de prietenia și compania necondiționată a celorlalte animale din sanctuar, căprioare, ciute, dar și cele care fac parte din familia necuvântătoare a Fermei Educaționale a Animalelor Salvate „Hope Farm”. Ferma deschisă anul trecut adăpostește animale salvate de asociație, de la cai și măgari până la iepuri, curci, oi, capre și găini.
Puteți vizita Sanctuarul Libearty de marți, până duminică. Trebuie să știți că rezervația nu primește copii sub 5 ani, din motive de siguranță și pentru o bună desfășurare a vizitelor în sanctuar și pentru bunăstarea urșilor ceea ce înseamnă că va trebui să prezentați un document care să ateste vârsta copiilor. Sanctuarul se poate vizita doar în cadrul tururilor ghidate, desfășurate în limba română și/sau engleză. În timpul săptămânii, tururile încep la orele 9.00, 10.00 și 11.00, iar un bilet de intrare costă 60 lei pentru adulți, 20 de lei pentru copii și 40 lei pentru studenți. În weekend, viztarea se afce la aceleași ore, iar biletel costă cu 5 lei mai mult la fiecare categorie menționată.
„Pentru noi, cea mai importantă este bunăstarea animalelor, așa că vom face mereu tot posibilul pentru a le proteja și a le asigura confortul. SCOPUL primordial al vizitelor în Sanctuar este cel educativ”, menționează reprezentanții Sanctuarului Libearty.
Redactor, operator, editor: Bianca Bucă
Sursa foto: Libearty, Bianca Bucă