Invitatul ediției din această săptămână a emisiunii „România de nota 10” este un mare iubitor de stele – Ciprian Vântdevară, muzeograf la Planetariul și la Observatorul Astromonic din Bârlad.
De zece ani coordonează activitățile Astroclubului Persesus, care funcționează în cadrul Muzeului „Vasile Pârvan”. După un program bine stabilit, aici au loc cursuri de astronomie, dar și lectii practice, cum ar fi observațiile astronomice.
Astroclubul „Perseus” este destinat astronomilor amatori, elevilor, studenților și tuturor celor pasionați de domeniul astronomiei.
Membrii clubului au ocazia să participe la Scoala de vară „Descoperă Universul !”, precum și la taberele de astronomie „Să cunoaștem cerul! ”, organizate în fiecare an pe perioada verii.
„Mi-am dorit să înființez un club de astronomie, din simplul motiv că Planetariul și Observatorul Astromonic sunt mai bine promovate daca avem activități extrașcolare, în care implicăm elevi, studenți.
În primii ani a fost destul de dificil pentru că Bârladul este un oraș mic și a trebuit să fac multă promovare cu resurse puține, în special în şcolile şi liceele din Bârlad. I-am atras spre acest domeniu, în primul rând, prin exemplul propriu, prin pasiunea mea față de astromonie. De asemenea, prin implicarea mea în diverse proiecte, programe, în care am atras fonduri din mediul privat, în mod special, în ultimii ani, și am dotat cu echipamente Observatorul Astronomic, implicit și Clubul de Astronomie. Pentru a se bucura de cer, de astronomie, e nevoie de dotări, de echipamente, cu toate că cerul se învață cu ochiul liber, dar la un moment dat e necesar și echipamentul”.
Ediția din acest an a taberei de astronomie „Să cunoaștem cerul! se va desfașura în perioada 12-18 august, în localitatea Motoșeni din județul Bacău. Participanţii vor avea șansa să surprindă spectacolul ceresc, numit Perseidele.
„Taberele în sine sunt evenimente foarte frumoase și țin foarte mult la asemenea activități. Au fost tabere deosebite în Rezervația Naturală Bădeana, în care am avut participanți atât din clubul nostru, cât și oameni obișnuiţi care au participat la observații astronomice. La unele dintre edițiile taberelor, au fost prezenți și astronomi de la alte cluburi din țară. Activitatea în principal se desfăşoară noaptea – observații prin telescop, observații cu ochiul liber, pentru că astronomia nu se face numai privind prin telescop, ci și privind cerul înstelat cu ochiul liber”.
În urma unor observații astronomice cu caracter științific, realizate la Observatorul Astromomic, Ciprian Vântdevară a descoperit o stea, care a primit numele orașului Bârlad.
„Este vorba despre o stea variabilă – Bârlad V1, descoperită la finele anului 2019. Mai am o descoperire, realizată în 2015 – Nova Roșie Luminoasă; a fost o descoperire istorică la momentul respectiv, prima de acest gen din România. Am avut șansa să realizez un lucru frumos, neașteptat la timpul respectiv cu dotarea pe care am avut-o și chiar și cu steaua variabilă descoperită mai recent, la fel, neașteptat. M-am bucurat că am avut șansa să numesc steaua descoperită după numele orașului Bârlad”.
Cele două descoperiri importante în astronomia românească s-au regăsit într-o expoziţie unică de astrofotografie, prezentată în mediul online, dar și la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan”. Au fost expuse imagini realizate la Observatorul Astronomic și în taberele de astronomie, cum ar fi stele și galaxii, nebuloase, răsărit și apus de Soare, fenomene astronomice, precum eclipsa totală de Lună din 27 iulie 2018.
Cu prilejul eclipsei parțiale de Soare din 21 iunie 2020, la Observatorul Astronomic a fost inaugurat cel mai mare telescop destinat publicului, pentru observații solare din România. Vizitatorii vor avea posibilitatea să studieze prin telescop cea mai apropiată stea de Pamânt – Soarele. Telescopul solar Lunt este conceput în așa fel, încât să se poată observa în condiții de siguranță cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanțe, filamente și erupții solare.
„Ne-am dorit să avem și un program de observații pe timp de zi la sediul Observatorului Astronomic. Astfel, oferim ocazia oamenilor obișnuiți să privească soarele printr-un instrument care este folosit de regulă în instituții de cercetare. Și soarele arată incredibil, sunt surprinse detalii pe care nu le putem vedea printr-un telescop obișnuit – erupții solare, protuberanțe, granulația de pe suprafața soarelui. Din luna iulie pregătim un program în care publicul să aiba acces și să studieze prin telescop cea mai apropiată stea – Soarele, știm cu toții că Soarele este o stea, cea mai apropiată de Pamânt”.
Pentru cei care sunt curioși și vor să se familiarizeze cu domeniul astronomiei, să exploreze și să înteleagă cât mai multe din tainele universului, Ciprian Vântdevară, astronom și muzeograf, le recomandă studiu individual și intens, răbdare și participarea la un club de astronomie.
„Astronomia nu se învață așa uşor, dintr-o singură noapte sau dintr-o singură privire prin telescop, trebuie mai mult timp acordat, mult studiu și, de multe ori, un studiu personal. Noi, astronomii, suntem autodidacți, pentru că în sistemul de învățământ nu se predă astronomia. Așadar, ingredientele principale sunt răbdarea, nopți pierdute, participarea într-o tabără de astronomie, înscrierea într-un club de astronomie și să învețe cerul, în primul rând, cu ochiul liber, să învețe constelațiile, stelele…”
Realizator: Natalia Maxim