Horea Crișovan – chitaristul care vede lumea prin ”ULTRA-sunete. Din ULTRA-instrumente”

Horea Crișovan – chitaristul care vede lumea prin ”ULTRA-sunete. Din ULTRA-instrumente”

446
0

Dialoguri pentru tihna sufletului cu Horea Crișovan

Radioul înseamnă sunet și mai ales muzică împletită cu esența informației apreciată de public. De aceea, aici în biblioteca metaforică a inspirațiilor aducătoare de bucurii sufletești ne lăsăm încântați de sunetul chitarei însuflețită de muzicianul Horea Crișovan și de tot ce ne transmite el în interviul acordat.

Firesc, dornic să vină în întâmpinarea ideilor care îi plac, atent să-și modereze egoul și să-și stăpânească orgoliu, Horea Crișovan te cucerește cu talentul său pus în valoare de prietenia în relația cu oamenii, dar mai ales cu chitara pe care o personalizează după povești doar de el știute.

Este considerat, pe bună dreptate, unul dintre cei mai talentați chitariști.  Timișoreanul Horea Crișovan  a cântat cu multe trupe și muzicieni renumiți – Neurotica, Blazzaj, Implant Pentru Refuz, Ilie Stepan Project, Feli…, dar, în același timp, și-a construit o carieră solo cu compoziții originale interpretate în fomule de 3-4 muzicieni. Polivalența lui artistică vine din implicarea în genuri muzicale complexe – rock, pop, jazz, fussion, muzică simfonică, compoziții pentru spectacole de teatru, rock simfonic.

Relația cu chitara este una aparte, personală…, o ține aproape de suflet și în timp  a preferat să își comande instrumentele de la lutieri celebri din Europa.

Chitaristul Horea Crișovan este din Timișoara – centrul rock-ului românesc, unde a ales să rămână pentru că, ne spune el, ”fiecare om cu locul lui”.

A început să fie cunoscut ca muzician din 1987, când a cântat alături de Logaritm, apoi cu trupa Cardinal, iar între 1993–1998 cântă cu Neurotica, perioadă în care a fost nominalizat ca cel mai bun chitarist din România.

În anul 2011, Horea Crișovan deschide Festivalul Internațional de Jazz de la Gărâna, cu compoziții proprii, iar 2014 marchează lansarea primului album solo –  My Real Trip.

Am fost curioasă să aflu care sunt oamenii care l-au influențat, inspirat, ghidat…, cum vede Horea Crișovan apropierea dintre fani și artiști şi cât de selective sunt prieteniile care se pot lega. Am aflat cum şi-a construit cariera muzicală, ce proiecte are în lucru şi unde se vede peste 5 ani.

Vă invit, aşadar, să îl ascultaţi pe Horea Crișovan – unul dintre cei mai talentaţi chitarişti din România, într-un dialog tihnit, întregit de creativitate și bucurie.

Realizator: Camelia Teodosiu