Radio Timișoara: Când istoria devine spectacol. Battle of the Nations pentru prima...

Radio Timișoara: Când istoria devine spectacol. Battle of the Nations pentru prima oară în România

18
0

HMB (Historical Medieval Battle) este un sport relativ recent, intrat deja în tradiţia ţărilor slave şi a Statelor Unite ale Americii  care combină lupta cu arme şi armură a manualelor scrise în epoca medievală cu sporturi de contact contemporane, ca MMA, kick-boxing sau Krav Maga. Sportul este unul de full-contact, de mare intensitate, cu armuri şi arme ce reproduc fidel originalele istorice, de aceea presupune un sistem de reguli foarte stricte şi standarde ridicate ale echipamentelor de protecţie.

Battle of the Nations este singurul campionat mondial de Full-Contact HMB  organizat de World Association of Historical Reenactors of Middle Ages, cu centrul la Kharkov (Ucraina).

Evenimentul reuneşte reconstituirea culturii materiale şi a modului de trai din campaniile secolelor XIV-XV cu sportul de contact. Cei mai buni luptători din întreaga lume, selectaţi în urma unor competiţii riguroase de calificare, dintre sportivi de performanţă din diferite arte marţiale, cât şi din mediul militar, se întrec în tehnică, forţă şi rezistenţă, pentru a arăta că reprezintă cea mai puternică echipă naţională de pe glob. Încă de la prima ediţie, titlul a fost deţinut de Rusia, care s-a confruntat cu Ucraina, Polonia şi Belarus. În anul următor, s-au alăturat campionatului Italia, regiunea Quebec şi Germania, iar în urma summiturilor ţinute în Varşovia, în decembrie 2011 şi în Paris, în 2012, numărul participanţilor a crescut, ajungându-se la 26 de reprezentative naţionale din întreaga lume.

Locaţia Battle of the Nations a fost la primele trei ediţii cetatea de la Hotin (Ucraina, 2011), Varşovia în 2012 şi Paris în 2013.

În urma invitaţiei primite de la organizatori, România a fost reprezentată la summitul din Varşovia şi la cel de la Paris, unde s-a acceptat participarea echipei naţionale în acest campionat.

În 2021, România ar putea găzdui prima ediție Battle of the Nations, la Oradea, instaurând o tradiție pentru circuitul turistic local și regional.

Realizator: Simona Pele