Academicianul Eugen Simion – „Sunt un om pentru care Adevărul există”

Academicianul Eugen Simion – „Sunt un om pentru care Adevărul există”

233
0

Dialoguri pemtru tihna sufletului cu Academicianul Eugen Simion

În Biblioteca de Bucurii, îl avem invitat pe domnul academician Eugen Simion –  scriitor şi critic literar, profesor universitar, preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.

Eugen Simion se numără printre Preşedinţii Academiei Române, fiind în fruntea acestui înalt for cultural, în perioada 1988-2006.

Acad. Eugen Simion este, de asemenea, membru al Academiei Regale din Danemarca, membru al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța, membru al Academiei din Atena, membru al Academiei Regale Europene a Doctorilor din Barcelona, membru al Academiei Europea și membru al Academiei de Știință și Artă din Serbia.

În anul 1998 Eugen Simion a înființat Fundația Națională pentru Știință și Artă, ce își desfășoară activitatea sub egida Academiei Române. În cadrul acestei fundații, a coordonat întreaga colecție „Opere fundamentale” și a reușit să sprijine numeroase proiecte din domeniul științei și artei. De asemenea, este coordonatorul și, în parte, autorul „Dicționarului general al Literaturii Române”. De-a lungul carierei, ca semne de apreciere şi recunoaştere a activităţii depuse a primit nenumărate distincţii şi onoruri oferite atât la nivel național, cât și internațional.

A fost distins cu Premiul Academiei în 1977 şi de cinci ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor. În 2006 a primit premiul pentru Opera Omnia din partea Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi Premiul naţional pentru activitatea de coordonare a colecţiei „Opere fundamentale” a Academiei Române.

În această ediţie a emisiunii, acad. Eugen Simion ne vorbeşte despre momentele de care îşi aduce aminte cu bucurie, despre profesorii extraordinari pe care i-a avut în facultate, despre Nichita Stănescu, Marin Preda, Perpessicius…, oameni de mare valoare care i-au marcat drumul vieţii.

Domnul academician Eugen Simion ne-a declarat că pentru el, Adevărul  există și l-a avut ca reper în tot ceea ce a dorit să realizeze.

Realizator: Camelia Teodosiu