Ilie Stepan – Bucuria luminii de zi cu zi

Ilie Stepan – Bucuria luminii de zi cu zi

186
0

Dialoguri pentru tihna sufletului cu Ilie Stepan

Compozitor, ghitarist, inginer de sunet, orchestrator, autor și producător de proiecte musicale, Ilie Stepan este un muzician complex care respiră muzică prin toți porii, atât ca profesionist, cât și ca simplu meloman.

Membru fondator și lider al grupurilor Pro Musica, Stepan Project, Stepan Project Blues Foundation, invitatul nostru are o carieră muzicală reper pentru mulți artiști care cunosc sensul valorii.

Ilie Stepan a compus muzică pentru sute de spectacole de teatru, zeci de filme documentare și de televiziune, peste 1000 de concerte cântate în întreaga carieră, în diferite formule și este foarte iubit de public pentru onestitatea și verticalitatea ideilor transpuse în proiectele sale.

În premieră în România, a realizat cu Pro Musica prima operă folk (Creanga de cireș), primul concert în aer liber într-un spital de psihiatrie (Jebel, 1980), primul concert în aer liber într-un penitenciar (Timișoara, 2015).

Ilie Stepan este primul muzician care, pe 20 decembrie 1989, a cântat (alături de Vasile Dolga) la Timișoara împotriva regimului dictatorial al lui Ceaușescu și este autorul cântecului „Timișoara”, considerat „Imnul Revoluției Române”, devenit ulterior imnul municipiului Timișoara.

Nu s-a lăsat copleșit de toate aceste realizări și cu smerenie se concentrează pe proiecte noi dedicate celor  care înțeleg muzica și lumea, dincolo de concepte individualiste.

În această perioadă, provocatoare din multe puncte de vedere, Ilie Stepan știe să se bucure de lumina soarelui, de discuțiile cu prietenii, de muzică…, de faptul că poate lucra în liniște și speră că oamenii vor învăța, după ce vor depăși efectele aceastei izolări, să reînvețe să aprecieze  mai mult ”un salut banal”, să se bucure ”de o îmbrățișare, de un mers pe stradă, alături de prieteni…”, lucruri mărunte care au câștigat aprecierea noastră doar când le-am simțit lipsa.

Vă invit să ascultați acest dialog în care Ilie Stepan ne spune despre ce crede și simte  că face diferența între muzică și alte modalități de comunicare; despre cum a rezonat, de-a lungul timpului, cu limbajul muzical; ce trupe și muzicieni l-au impresionat și influențat în mod deosebit și, de asemenea, ne dezvăluie ce proiecte are în lucru.

Mesajul lui Ilie Stepan, pentru cei care doresc să-și îmbogățească rafturile Bibliotecii de Bucurii, are două componente: ”Să-și deschidă sufletul la orice formă de artă și dacă se poate să și recepteze ceea ce ascultă sau văd, să se bucure. Să se bucure de tot ce li se-ntâmplă pentru că, după câte vedem, de pe o zi pe alta se pot întâmpla atât de multe lucruri și-n bine și-n rău  încât trebuie să trăiești fiecare clipă și, doi la mână, să se gândească la Dumnezeu nu doar când le este greu. Să se gândească și în situații mai fericite. Pentru că lumina pe care noi o vedem zilnic și această capacitate de a ne auzi unii pe alții, de a sta de vorbă, de a spune ceea ce gândim, ceea ce simțim (…), aceste capacități nu sunt sunt un drept de-al nostru, sunt un dar pe care îl primim. În fiecare zi, noi primim un dar și trebuie să ne bucurăm de el.”

Realizator: Camelia Teodosiu

Stepan Project – CÂNTEC PENTRU LUMINĂ -(gânduri din singurătate)

Durere…recunoștință…izolare… speranță…frică…bucurie…tristețe…
rugăciune…iubire…
Pe toate le-am trăit în aceste luni…toți…
(și) fiecare în felul lui…
…și totuși încă nu s-a terminat

Cu drag de voi!

BE SAVED

https://www.facebook.com/ilie.stepan/videos/10222622566410333/