Radio Reșița: Ema Pascal , medicul de la ATI Reşiţa, care a...

Radio Reșița: Ema Pascal , medicul de la ATI Reşiţa, care a salvat vieţi în Italia

12
0

Misiunea medicilor români care au tratat timp de mai bine de două săptămâni bolnavi cu COVID-19, în Italia s-a încheiat cu succes. Din acest echipaj, a făcut parte şi medicul Ema Pascal de la ATI Reşiţa. La întoarcerea în ţară, tânărul medic a fost testat pentru depistarea noului coronavirus iar rezultatul a fost negativ.

Ema Pascal este un exemplu pentru societate, prin gestul făcut, dar şi pentru tânăra generaţie. Şi-a riscat viaţa şi a ales să ajute, în condiţiile în care în România alţi medici şi-au dat demisia în situații de criză.

Ema a rămas izolată la domiciliu timp 14 zile, după care s-a întors la Spitalul din Reşiţa pentru a pune în aplicare ceea ce a învăţat în Italia.

Pentru mine a fost o experienţă unică, pozitivă, din care am avut foarte multe lucruri de învăţat, atât profesional, cât şi pe plan personal-uman. Medicina pe care italienii o practică este de nivel înalt, o medicină de vârf şi pot spune că noi medicii din România am făcut faţă cu brio medicinei de acolo. Noi lucram 12 ore, totul a fost foarte bine organizat. Majoritatea pacienţilor aveau peste 60 de ani dar am avut şi tineri, acest coronavirus nu ţine cont de vârstă. Mi s-a părut că este o formă mai agresivă de COVID-19, ce am văzut acolo în Italia, m-am uitat cu atenţie pe radiografii şi plămânii erau mult mai afectaţi faţă de ce am văzut în Reşiţa şi în Timişoara, dar este strict opinia mea. Noi chiar am respectat protocoalele şi am realizat că măştile sunt foarte importante”, ne-a declarat medicul Ema Pascal.

Ema Pascal şi-a ales profesia de medic în cadrul specializării ATI din dorinţa de a ajuta oamenii. A intrat în cadrul colectivului din Reşiţa în urmă cu mai bine de două luni de zile şi face naveta zilnic de la Timişoara la Reșița, dar nu îi este greu pentru că dorinţa de a-şi ajuta semenii este mult mai mare, explică aceasta.

„Am ales această profesie din dorinţa de a ajuta oamenii, chiar dacă e greu nu-mi pare rău că am ales această specialitate pentru că eu consider că mi se potriveşte. În anul IV am făcut practică în secţia de ATI a Spitalului Judeţean Timişoara şi atunci mi-am dat seama, pentru prima dată că este ceea ce îmi doresc să fac pe viitor. Mentorul meu a fost şi este profesorul Dorel Săndesc, am avut foarte multe lucruri de învăţat de la el. În urmă cu 5 ani, când am susţinut examenul de rezidenţiat am avut posibilitatea să aleg dintre mai multe spitale. Şi am ales Reşiţa pe considerentul că e mai aproape de casă, eu fiind timişoreancă. Fac naveta în fiecare zi, în Reşiţa am colegi deosebiţi care mă ajută inclusiv cu naveta, a mai spus Ema Pascal.

Cert este că în urma experienţei trăite în Italia, Ema Pascal s-a întors acasă cu un bagaj important de informaţii medicale, pe care le aplică cu succes în secţia ATI a Spitalului Judeţean Reşiţa.

La doar 37 de ani, Ema Pascal este un adevărat model pentru societate dar şi pentru tinerii din ziua de azi, chiar dacă ea prin modestia de care dă dovadă nu vrea sa accepte rolul de EROU în acest război cu COVID-19, război ce se dă pe viaţă şi pe moarte.

Autor: Daiana Roșca