Radio Constanța: ”Designul floral, o artă a sufletelor sensibile”

Radio Constanța: ”Designul floral, o artă a sufletelor sensibile”

12
0

Traversăm o primăvară tumultuoasă, neașteptată dacă ne raportăm la știrile și realitatea momentului dar în acest tumult vrem să găsim ceva frumos lângă noi și de-aceea, în această săptămână, avem o invitată care ne va face să iubim și mai mult florile.

În emisiunea ”România de nota 10”, o cunoaștem pe Ana Grigoraș din Constanța, designer floral, de profesie biolog, pasionată de acest domeniu și cu multe idei pe care să le dezvolte în arta floristică.

Vorbim despre arta aranjamentelor florale, despre trendurile în materie de buchete, secretele acestei profesii, stiluri dar aflăm și informații cât se poate de practice: de pildă, cum să ne putem bucura cât mai mult timp de un aranjament floral pe care îl primim în dar.

Ana Grigoraș, designer floral este pasionată de această lume încă de când era copil și încerca să creeze din flori de câmp și de pădure, mici buchete pentru mama. A urmat un curs acreditat international la Universitatea Floral Design Institute, din Portland, Statele Unite, unul din cele mai bune din lume în domeniu. În prezent, participă la European Master Certificate, un masterat pe design floral, pe care-l urmează de un an.

De curând, și-a deschis în Constanța un atelier de design floral, ceva total diferit față de o simplă florărie. Este un loc plin de inspirație, în care caută să expună dar să și formeze gusturile publicului care-i calcă pragul. Se documentează în permanență cu privire la stilurile și trendurile de pe piața designului floral și încearcă să personalizeze toate buchetele și aranjamentele pe care le creează în funcție de personalitatea destinatarului. Deși suntem mai mereu grăbiți, atunci când dăruim un aranjament floral, merită să transmitem floristului cât mai mult despre cea căruia urmează să îi dăruim buchetul.

Domeniul în care Ana Grigoraș pune atâta pasiune este unul care lucrează cu o materie primă foarte perisabilă: florile. Ce se întâmplă însă cu cele care nu se vând? Este bine să avem în vedere și acest aspect al sustenabilității, să limităm cât mai mult risipa din această piață a florilor. Ana Grigoraș ne-a spus că mare parte din florile care nu își găsesc locul într-un aranjament, sunt uscate în condiții speciale și apoi incluse în alte creații speciale. De asemenea, sunt și flori care sunt presate și de care ne putem bucura pe o perioadă mai lungă de timp. Este vorba de un stil eco în acest domeniu, care ține cont de resursele din prezent , un stil care ia amploare și încearcă să pătrundă tot mai mult, ca parte a educației noastre de a respecta natura.

Redactor: Magda Vâjaică