Radio România Brașov FM. O viață în pași de dans, Ioana Mihalcea,...

Radio România Brașov FM. O viață în pași de dans, Ioana Mihalcea, fiica fondatorului cursurilor de dans sportiv în România

929
0
„Dansul este un poem în care fiecare mișcare, este un cuvânt”. – Mata Hari
Bine v-am regăsit, dragi prieteni, la România de Nota 10! De această dată, vă propun… să dansăm.
Conform istoricilor, alături de desenele rupestre, dansul este una dintre primele manifestări artistice ale omenirii. Studiile arată că este activitatea care contribuie din plin la fericirea noastră, datorită secreției mari de endorfine,  hormoni ai fericirii. În timpul executării sale, efortul depus de dansatori, spre exemplu, în timpul unui spectacol de balet echivalează cu cel din două meciuri de fotbal cu durata de 90 de minute fiecare.
Din punct de vedere cronologic, dansurile de societate au aparut în Evul Mediu și au evoluat constant, ajungându-se la dansurile “de curte”, pentru ca, ulterior, secolul XVIII să aparțină valsului și polkăi. Două secole mai târziu fox-trot-ul și ritmurile latino-americane marcau începutul de secol XX. Unele dintre dansurile de atunci au rămas, în zilele noastre, doar ca probe în competițiile internaționale, însă, nu același lucru se poate spune și despre dansul anilor ’50 care a înnebunit planeta și care încă o mai face la fiecare petrecere – rock and roll.
Sursa foto: Facebook Ioana Mihalcea
Puțin câte puțin, împătimiții dansului au simțit nevoia să se și întreacă, așa că în anii ’20, în Marea Britanie, au avut loc primele competiții de dans sportiv, așa cum îl numesc specialiștii. Ulterior, au apărut și primele forme de organizare. În România, Federația Română de Dans Sportiv (FRDS) și-a început activitatea în 1991. Însă, puțini sunt cei care știu că începutul istoriei cursurilor de dans de societate (sportiv), în țară noastră, este strâns legată de Brașov.
„Mă aflu în mâinile dansului pe care m-am hotărât să-l slujesc toată viața“, spunea Ioan Corneliu Vasiliu, fondatorul cursurilor de dans sportiv din Romania.
Sursa foto: iubimbrasovul.ro
Născut în 1931 la Voinești-Covasna, acesta și-a stabilit cuibul la poalele Tâmpei, devenind dintr-un dansator excepțional, unul dintre cei mai buni coregrafi de dans popular românesc autentic pe care această țară i-a avut. Notorietatea sa a trecut dincolo de granițele țării, obținând premii internaționale de prestigiu. În anul 1987, devine primul instructor de dansuri de societate (sportive) din țară, organizând cursuri de vara la Brasov. A fost renumit pentru stilul său unic de predare, dar și pentru exigența cu care trata această disciplină, având de-a lungul întregii activități doar doi pianiști acompaniatori: în anii ´60, pianistul-muzicant Ianosi;  iar în anii ´80, pianista – clasiciană Corina Ungureanu-Kiss. Trece în eternitate în 1999, primind titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Brașov, iar în 2014, la Festivalul Romain Folklore Fest de la Londra s-a decernat Premiul Onorific „Ioan Corneliu Vasiliu“ pentru conservarea și promovarea folclorului românesc.
Viața sa în pași de dans este continuată la Brașov de fiica sa, Ioana Mihalcea. Cu tatăl maestru emerit în arta dansului, mama Marcela instructor de dansuri populare, unchiul şi mătuşa Vasiliu Alexandru şi Dina prim solişti ai Operei din Braşov și bunicul dirijor de cor bisericesc, Ioana Mihalcea a avut întotdeauna o responsabilitate profesională imensă în continuarea activității familiei de făuritori de mișcări pe note muzicale.
La 5 ani, susținea primul spectacol în cadrul ansamblului „Poeniţa”, urmând o carieră în folclor de 15 ani. Însă, parcă inimă i-a bătut un pic altfel încă de la primii pașii de dans de societate, în anii ’80. Anul Revoluției o aduce alături de tatăl său, în postura de colaboratoare la prima carte de profil pe care I.C. Vasiliu a editat-o în acelaşi an. Ei bine, după o scurtă perioadă de activitate ca dansator de performanţă, Ioana Mihalcea devine pe rând, antrenor şi arbitru naţional și, ulterior, internațional.
În anii ’90, înființează un club de dans care a devenit punct de plecare pentru următoarele generaţii de dansatori şi antrenori brașoveni cunoscuţi. Acum este președinte al Asociației Pro Dance Studio din Brașov și organizează una dintre cele mai importante competiții de dans sportiv din țară, chiar la poalele Tâmpei.
„Am dezvoltat şi continuat competiţiile de dans sportiv creând o tradiţie din Cupa Braşov în peste 20 de ediţii, combinate în timp cu Campionate ale României, Cupe ale României, Gala dansului sportiv ori concursul internaţional Transylvnian Grand Prix. Aceste realizări, cât şi rezultatele dansatorilor din diferite generaţii m-au motivat şi în obținetea licenţei de arbitru internațional WDSF în 2009. Pro Dance Studio a reprezentat un nou şi prospăt start alături de Andrei Hinta, Marius Haruta şi Andra Traznea, finalişti şi respectiv vicecampioni naţionali, tineri dedicaţi dansului şi performanţei, iar motto-ul noii noastre echipe este: Învăţaţi să dansaţi de la campioni şi profesorii lor!”