Radio Iași: Atelier Spre – Momente.Locuri. Arhitecturi

Radio Iași: Atelier Spre – Momente.Locuri. Arhitecturi

34
0

Clădiri istorice ale Iașului, mai puțin cunoscute, unele uitate, sunt readuse la viață prin ilustrații, grație unui proiect inedit, intitulat  „Atelier Spre – Momente. Locuri. Arhitecturi.”

Autorul acestui demers este arhitectul Tiberiu Teodor Stanciu, asistent universitar la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” și la Facultatea de Filosofie și Științe Social  – Politice a Universității „Al. I.Cuza” din Iași.

Proiectul a demarat în anul 2016, aducând până acum peste 600 de ilustrații ale unor case istorice din zestrea arhitecturală a orașului celor șapte coline.

Atelier Spre ilustrează pentru început  momente, locuri și arhitecturi din Iași, practic este un atlas ilustrat al orașului, în care fereastră cu fereastră, gard cu gard, casă cu casă – toate obiectele inedite ajung să fie ilustrate;  mai mult, chiar animate în cadrul unor GIF-uri. În cea de-a doua etapă, ilustrațiile devin subiectul unor hărți tematice și  interactive.  Sunt zone ale Iașului care păstrează clădiri cu farmec, vechi de 100 sau 200 de ani, și care spun povestea acestui oraș într-un mod mai subtil decât obiectivele turistice principale pe care le cunoaștem cu toții. “

Un farmec aparte în peisajul arhitectural, redat prin proiectul „Atelier Spre”, îl au vechile felinare, care au străbătut vremea pentru a lumina amintirile despre o epocă trecută. Acestea s-au regăsit într-o expoziție, organizată în Grădina Casei Memoriale „Vasile Pogor” cu ocazia Festivalului de Artihectură Iași.

“Felinarele sunt cele mai interesante obiecte  pe care le-am desenat , pentru că aparțin unor epoci diferite și avem norocul să supraviețuiască în zone izolate – fie în curți, fie în parcuri. Expoziția a înglobat aproximativ 30 de felinare ieșene, însă de-a lungul timpului am descoperit 60 de modele de felinare din orașul Iași, cele mai vechi fiind de la 1850 la 1870.” 

În această perioadă de distanţare socială, arhitectul Tiberiu Teodor Stanciu, și-a adaptat  proiectul „Atelier Spre”, propunând „Călătoria în jurul lui acasă”.

„Este un jurnal în ilustrații al acestei perioade, construit în jurul personajului Căpitanul Stau Acasă.  Ilustrațiile ne prezintă activitățile uzuale, casnice, iar de multe ori sunt incluse și referințe din filme. Această călătorie în jurul lui acasă poate fi folosită și în scop didactic și de relaxare, putem să recunoaştem diverse obiecte din istoria designului sau diferite referinţe subtile către anumite filme.”

O altă iniţiativă a acestui  proiect are titlul „Atelier Spre – în jurul lumii” şi propune o dublă abordare a obiectivelor arhitectonice selectate de autor, pe care le prezintă simultan în grafică și fotografie. Astfel, ilustrațiile realizate oferă o altă perspectivă asupra clădirilor, completând și subliniind originalitatea și detaliile acestora, care uneori nu apar cu atâta claritate în fotografii.

Cei care vor să vizualizeze colecția de ilustrații, semnate de  arhitectul Tiberiu Teodor Stanciu, pot accesa site-ul proiectului https//atelierspre.tumblr.com, precum și paginile  de Facebook și Instagram.

Realizator: Natalia Maxim