Radio Cluj: Artiști Împreună în lupta cu pandemia

Radio Cluj: Artiști Împreună în lupta cu pandemia

33
0

Artiștii din România au primit cu dedicație un proiect prin care se urmărește comunicarea responsabilă, pe de-o parte și sprijinirea întregii comunități artistice, în aceste vremuri ciudate pe care le trăim. Artiști Împreună în lupta cu pandemia se numește ideea lansată de Centru Cultural Clujean, în 26 martie. Inițiativa mizează pe creativitatea artiștilor ca vector în informarea publică, dar și ca promotor al solidarității, în contextul stării de urgență și al crizei globale.

Platforma creată, cu același nume, răspunde, totodată inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei, bine documentate și avizate, către un public cât mai larg.

Prin platforma artistiimpreuna.ro sunt lansate destul de des teme de lucru cum ar fi mesaje de informare sau de mobilizare și bune practici personale și comunitare. Artiștii sunt invitați să le transpună în lucrări și proiecte din sfera artelor vizuale, artelor media, artelor perfomative, muzicii sau literaturii.

Organizatorii recomandă abordări diverse: grafică, animații video, filme, muzică, texte, incluzând formatele inovatoare.

Pentru finanțarea proiectului, au fost colectați bani de la companii și de la cetățeni. Până acum s-au adunat 10.000 de euro și, din acești bani, se vor plăti cu câte 300 de euro lucrările produse în regim de urgență de către artiștii care vor să transmită mesaje de solidaritate, de încurajare și de conștientizare.

În acest fel se pun în mișcare și mecanismele umane de încredere, de sănătate mintală și emoțională care ne sunt atât de necesare, în complementaritate cu cele instituționale. În același timp, se oferă artiștilor independenți, puternic afectați financiar în această perioadă, o sursă de venituri foarte necesară„, spune Corina Bucea, Manager de Proiect la Centrul Cultural Clujean.

În acest moment nu există o dată limită pentru înscrierea proiectelor pe platforma artistiimpreuna.ro. Ideile au început să apară, în număr foarte mare, într-un timp foarte scurt.

România trece prin cea mai gravă criză de sănătate din ultima jumătate de secol și o putem depăși, doar împreună”. Aceasta este ideea susținută de reprezentanții Observatorului Român de Sănătate, partener în proiectul Artiști Împreună în lupta cu pandemia, am aflat de la Ștefan Voinea.

Centrul Cultural Clujean a lansat în 26 martie un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Lucrările cele mai creative vor primii premii, artiștii fiind astfel susținuți într-o perioadă grea în care sunt anulate expoziții, spectacole, evenimente publice și multe altele. Despre acest subiect vorbim în ediția de astăzi a emisiunii România de nota 10.

După un proces de validare în acord cu temele propuse, lucrările artiștilor români, înscrise în proiectul Artiști Împreună în lupta cu pandemia, vor fi difuzate în spațiul online, prin canalele de informare ale Centrului Cultural Clujean, precum și prin platformele partenerilor care susțin proiectul. În funcție de disponibilitate, aceste lucrări pot fi diseminate și prin canalele oficiale de comunicare ale autorităților publice care susțin mișcarea. În următoarele zile, rețeaua de distribuție va fi extinsă către lanțuri de magazine, organizații comunitare, rețele outdoor, dar și către parteneriate media locale și naționale.

Una dintre lucrările parte din proiectul Artiști Împreună în lupta cu pandemia este semnată Adi HarceaPacea, artist stradal din Iași.

Inițiativa Artiști Împreună continuă. Coordonatorii ei își propun, ulterior, să mobilizeze instituții, organizații și companii în susținerea unor cauze colective importante pentru societatea românească prin implicarea comunității artistice. Un alt proiect al Centrului Cultural Clujean, din cadrul mișcării Artiști Împreună, aflat în stadiul de dezvoltare este organizarea unui fond pentru situații de urgență destinat artiștilor în dificultate. În acest sens circulă deja în rețelele de socializare un chestionar privind impactul pandemiei COVID-19 asupra organizațiilor culturale din România care provoacă cetățenii la identificarea unor soluții și fundamentarea unor inițiative care pot contribui la îmbunătățirea situației organizațiilor culturale. Amănunte găsiți pe cccluj.ro.

Realizator: Alina Nechita