Radio Constanța: Lili Sumănaru, artizanul mărțișoarelor de inspirație tradițională

Radio Constanța: Lili Sumănaru, artizanul mărțișoarelor de inspirație tradițională

15
0

În această săptămână, la România de nota 10, cunoaștem un om care ne inspiră. Este vorba de Lili Sumănaru-  educator, voluntar în diverse asociații și campanii umanitare, artizan pirogravor și inițiatoarea conceptului de educație non formală ”Copilării Urbane”. Este din Constanța iar în această lună, atelierul său de creație este plin de idei frumoase și de mărțișoare de inspirație tradițională.

Lili Sumănaru pictează cu multă pasiune obiecte din lemn, pirogravează și mai presus de toate, pune suflet în fiecare creație. Ea și-a expus mărțișoarele, alături de alți artizani constănțeni,  la începutul lunii,  la târgul special deschis pe platoul Muzeului de Artă populară din Constanța.

”Eu am câteva experiențe neplăcute cu focul din copilărie și faptul că am început să pirogravez nu este, cumva, întâmplător. Fără să îmi dau seama, a reprezentat o formă de terapie. Am văzut la cineva un aparat de pirogravat, mi-a plăcut ce iese pe lemn, mi-am cumpărat și eu un aparat și, de atunci, de mai bine de 5 ani, sunt nedespărțită de el, chiar și când plec în concedii. Pirogravura, pentru mine, este și o modalitate de a scăpa de stres, atunci când ajung acasă și mai reprezintă, cum am spus, o formă de terapie, deoarece, cu ajutorul aparatului de pirogravat, am impresia că pot că controlez acest foc, care mi-a dat bătăi de cap în urmă cu câțiva ani, când, în urma unui accident casnic, am suferit arsuri și am rămas cu teama aceasta de foc. Pirogravura mai reprezintă, în opinia mea și o formă de artă, pentru că, așa cum pictezi cu pensula sau desenezi cu creionul, poți face adevărate opere și cu ajutorul aparatului de pirogravat”, spune cu emoție, Lili Sumănaru.

Ea a dezvoltat de ceva timp și conceptul de educație non formală intitulat ”Copilării urbane”. Este o modalitate prin care încearcă să ofere copiilor dar și părinților, alternative educative și sănătoase de a-și petrece timpul liber și vacanțele. Organizează foarte multe ateliere de creație în gospodăria tradițională din satul Vișina aparținând comunei Jurilovca precum și în alte zone dobrogene unde se păstrează tradițiile și obiceiurile locale și unde se readuc la viață aceste tradiții.

Ziua Iei, Ziua Dobrogei, Rusaliile, sărbătoarea orașului Constanța (de Sfinții împărați Constantin și Elena)  sunt doar câteva din momentele festive în care  creatoarea Lili Sumănaru își exprimă dragostea ei pentru tot ce înseamnă valori autentic românești.

Realizator: Magda Vâjaică