În cadrul galei festive organizate de Liga Studenților Români din Străinătate, în ianuarie 2020, târgumureșeanca Andrea Sorana Mărgăraș a fost desemnată „Studentul român al anului din cadrul Erasmus”.
Sorana este acum studentă în anul VI, la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş și consideră că acest premiu încununează munca depusă în anii de facultate, având un impact considerabil în dezvoltarea sa profesională, dar și ca individ, în societate.
Deschisă spre nou, spre dezvoltarea abilităților practice, dar și spre cercetare și performanță academică, Sorana a considerat că un pas important în parcursul său educațional este aplicarea pentru o bursă de studii Erasmus. Destinul a îndreptat-o spre universități de prestigiu din Spania și Franța.
Ne-a povestit, mai pe larg, despre experiențele sale medicale, dar și culturale, din străinătate, despre motivație, pasiuni și vocații.
Chiar dacă în liceu a fost olimpică la matematică și olimpică națională la limba română, întotdeauna a fost atrasă de științe și, în special, de modul în care funcționează corpul uman. Sorana este fascinată de medicină, pentru felul în care această știință se îmbină cu umanitatea, oferind satisfacții perofesionale și personale greu de egalat în alte meserii.
În ultimul an studențesc preclinic, în vara anului 2017, Sorana a optat pentru o bursă Eramus de plasament, în Spania, în orașul Alicante. Practica s-a desfășurat pe o secție de medicină internă, unde a intrat în contact cu multe patologii și a învățat conduita la patul pacienților.
Experiența medicală trăită în Spania, marea și plajele minunate din regiunea Valencia-Alicante din Spania i-au hrănit apetitul pentru domeniul cultural și pentru cunoașterea unei lumi noi, astfel că în anii următori a continuat să aplice pentru noi burse în străinătate.
În vara anului 2018, Sorana a optat pentru o bursă Erasmus la Paris. A avut ocazia să studieze pe secția de obstetrică a spitalului Cochin, unul dintre cele mai mari spitale din capitala franceză, acesta fiind primul său contact cu sistemul medical francez. Studenții străini nu sunt deloc menajați, în Franța, sunt responsabilizați de la sosire și trimiși în prima linie la urgențe, fiind mâna dreaptă a rezidenților, ne-a mărturisit Sorana.
După două luni intense de specializare și inițiere în domeniul medical, petrecute la Paris, a optat, în 2019, pentru o nouă bursă de semestru, la Universitatea din Rouen, în Normandia, pentru a studia de data aceasta, cot la cot cu studenții francezi. A putut observa, astfel, nivelul eduațional românesc, în fața celui francez.
Bursa Erasmus acoperă o bună parte din cheltuielile studenților. Sistemul francez vine și cu un ajutor în plus, aceștia fiind recompensați cu o sumă modică de bani, în timpul stagiilor și al gărzilor.
Descoperirea unei alte culturi, unui alt sistem medical reprezintă abia începutul unui nou mod de a gândi. Pe parcursul experienței Erasmus în Franța, Sorana Mărgăraș a observat și apreciat gradul ridicat de cultură al francezului de rând și dinamica pe care arta o oferă societății.
Deși nu e ușor să interacționezi cu francezii, Sorana a reușit să lege câteva prietenii. Istoria, arta gastronomică, pictura, limba franceză, arhitectura sunt elemente care au contribuit la dezvoltarea sa personală, pe care a împletit-o frumos cu experiența profesională. A descoperit noi metode de lucru, de adaptare, utile pentru viitoarea profesie, deschizându-și astfel și apetitul spre cercetare, spre domeniul chirugical, spre nou.
Anul VI de studiu, la Medicină, este un an solicitant, care pune piedici în calea timpului liber, însă marile pasiuni nu vor rămâne niciodată neglijate. Marea pasiune a Soranei Mărgăraș este muzica: a terminat secția Canto-muzică ușoară din cadrul Școlii Populare de Arte din Tg-Mureș, iar acum cântă de plăcere, ori de câte ori are ocazia.
România depune eforturi în a-și păstra și valorifica elitele. Cel puțin, asta ne dorim cu toții. După terminarea facultății, Sorana ar putea opta pentru pregătirea medicală în Târgu Mureș, un oraș cu un potențial ridicat în domeniu, însă nu exclude varianta de a se specializa în afara granițelor.
„Motivația trebuie să își tragă seva de undeva, trebuie să fie hrănită. Cred că e destul de volatilă, uneori o ai, alteori nu. De aceea este nevoie, în primul rând, de multă muncă, de ambiție. Cel mai important sfat pe care l-am primit este că mediul de lucru este esențial, iar acest aspect depinde de fiecare în parte, pentru unii poate fi propice în țară, pentru alții în străinătate.”
(Andrea Sorana Mărgăraș – studentă în anul VI, la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş)
Medicina este o vocație, nu o profesie, oferă satisfacții, dar prespune un consum de energie enorm. Nu poți fi medic, cu program de la 9 la 18. Ești medic 24h din 24h și 7 zile din 7. Profesia trebuie aleasă, în primul rând cu inima, apoi cu mintea, este sfatul Soranei Mărgăraș pentru liceeni de azi, care vor deveni medicii de mâine.
Realizator: Veronica Ilie