Dor de Eminescu  de Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național al Satului...

Dor de Eminescu  de Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

19
0

Biblioteca de Bucurii

Vă invităm la o ediţie specială a Bibliotecii  de Bucurii care se desfăşoară la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Aici, a fost foarte frumos marcată Ziua Culturii Naționale, printr-un eveniment cultural care avut loc pe 15 ianuarie, la  170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Din programul evenimentului intitulat Dor de Eminescu, am realizat câteva selecţii de care propun să ne bucurăm din plin.

În deschidere, gazda noastră – conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Naţional al Satului  „Dimitrie Gusti” ne-a mărturisit că Biblia şi Poezia lui Eminescu sunt cele două cărţi de suflet care o ajută să treacă peste moementele grele.

După înălţătoarea  Rugăciune scrisă de Mihai Eminescu şi recitată de părintele Georgian Tudor, din Parohia Buna Vestire, jud. Giurgiu o ascultăm pe soprana de origine albaneză Arlinda Morava acompaniată de orchestra Bucharest Ladies Quintet.

Arlinda Morava  este născută la Tirana, Albania şi este absolventă a Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti, cu masterat în canto de opera, în Elveţia. Din recitalul Arlindei Morava, acompaniată de Bucharest Ladies Quintet Orchestra ascultăm “Mai am un singur dor”.

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, una dintre cele mai recitate şi apreciate poezii, a fost în interpretarea actorului Cristian Simion un moment de introspecţie.

Un moment aparte  a fost Sara pe Deal – în interpretarea naisetei Narcisa Băleanu, iar actorii Nae Alexandru și Cristian Simion au stat de vorbă, într-un mod inedit, cu Eminescu, selectând din proza acestuia fragmente reprezentative pentru realitatea contemporană.

Câteva din cele mai frumoase lied-uri eminesciene au fost interpretate, în cadrul evenimentului, de Orchestra de muzică populară a Colegiului  Național de Arte ”Dinu Lipatti” din București, dirijor prof. Alin Rusu.

În finalul acestei ediţii speciale a emisiunii Biblioteca de Bucurii, rămânem în tihna poeziei “O rămâi”, în interpretarea actriţei Simona Mihăescu.