În ultima ediție din acest an, a emisiunii “România de nota 10”, o avem ca invitată pe conf. unv.dr. Dorina Iușcă, dirijorul Corului “Aletheia” al Universității Naționale de Arte “George Enescu”din Iași.
Formația corală a implinit zece ani de activitate artistică, moment marcat printr-un concert de excepție, intitulat “10 ani de Excelență”, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu”din Iași.
“Ne-am bucurat să putem oferi publicului un concert, in care repertoriul contemporan al compozitorilor din Iasi, ilustrat, mai ales, pe tematica de iarnă, a fost cântat intr-o manieră frumoasă și din inimă. Avem colaborarea unor compozitori consacrați, care au scris lucrări special pentru corul nostru- Viorel Munteanu, Romeo Cozma, Gheorghe Duțică, Ciprian Ion, Bogdan Chiroșcă, Leonard Dumitru etc. De asemenea, corul are in componența sa și doi tineri compozitori, in prezent masteranzi; este vorba despre Iustina Nedelcu și Sandu Bantaș care au compus piese corale de o deosebită frumusețe. De aceea a fost pentru noi un moment extraordinar să aducem in concertul aniversar creațiile a două generații, fiecare cu ce are mai bun din repertoriu.”
Corul “Aletheia” este alcătuit, in special, din tineri pasionați de arta corală – studenti, masteranzi sau absolvenți ai Universității Naționale de Arte “George Enescu”.
Performanțele muzicale ale corului sunt cunoscute și apreciate, nu doar la nivel local și național, ci și peste granițele țării. In cei zece ani de existență, “Aletheia”a adus pentru România zece trofee internaționale, cucerite la competiții importante de artă corală din Belarus, Polonia, Italia și Rusia.
„Primul podium a fost unul național, in 2011, la Concursul “Buna vestire” de la Fundu-Moldovei, unde am luat Marele Premiu, după care a urmat participarea la Festivalul “Lăudați Pre Domnul”, organizat de Patriarhia Română la București. Atunci a apărut dorința de a demonstra că putem mai mult și la cațiva ani după aceea ne-am inscris la Concursul Internațional Koloțchi Blagovest din Belarus, unde am câstigat Marele Premiu. Apoi, in 2016, am concurat in Polonia, ulterior primind invitația de a concerta in stagiunea Conservatorului “P.I.Ceaikovski” din Moscova. Cred că visul oricărui dirijor este de a participa la Concursul „Cecilia Seghizzi” din Italia, ceea ce s-a și indeplinit, unde corul nostru a obținut premiul I la secțiunea “Gopsel” și premiul al doilea la secțiunea “Jazz”.
Anul acesta “Aletheia” a reprezentat România la una dintre cele mai prestigioase competiții mondiale – “The Singing World”, eveniment desfășurat in Rusia, la Sankt- Petersburg. Tinerii interpreți au evoluat alături de 50 de grupuri corale din aproape toată lumea și au obtinut trei premii intâi la secțiunile: “Folclor”, “Muzică sacra” și “Muzică contemporană”, precum și două premii speciale.
“Am avut șansa să fim pe aceeași scenă și să ne arătăm valoarea printre cele mai mari coruri din lume – Rusia China, Indonezia, Iran, Franța, Spania, SUA, Canada. Scopul nostru a fost nu neapărat să câștigăm, ci să dăm maximumul și am reușit. Sensibilitatea cu care acești oameni cânta, cadențele pe care ei le fac sunt de o mare profunzime și de un sentiment extraordinar, iar forța cu care se angajeaz[ in lucrările ritmate sunt uimitoare. Mă mandresc că oamenii aceștea, pentru c[ au crescut atât de mult in zece ani și au reușit să realizeze o astfel de performanță.”
Povestea corului “Aletheia” a pornit in urmă cu zece ani in spațiul cultural al Bisercii “Sfinții Apostoli Pentru și Pavel” Bărboi, acolo unde există o bogată și valoroasă tradiție corală.
„Pe atunci eram o mână de studenți care cântam in corul Bisericii, un cor cu o traditie de peste 30 de ani. Iar inceputurile noastre au fost alături de Mirabela Castillo, sora mea, in prezent mezzosoprană la Opera din Florența. Am preluat cu bucurie conducerea corului, aducând noi generații de studenți, care doreau sa cânte mai mult decât in strană sau cafas, mai mult decât repertoriul religios, aveau intenții mari din punct de vedere muzical și social. Si așa am crescut.”
Corul “Aletheia” are un repretoriu vast pe care-l imbogățește in permanență cu creații originale, de mare valoare, iar prin aparitiile sale publice in divesre spații culturale, oferă spectatorilor momente pline de sensibilitate și de emoție autentică.
“Alethiea” este un concept filosofic grecesc și ne traduce nouă intenția de a descoperi adevărul din muzică, din artă și din noi inșine. Vrem să explorăm cât mai mult semnificațiile profunde, sentimentele cele mai frumoase și mai inălțătoare din lucrările de orice tip de muzică; fie că este academică, folclor, fie că este Jazz, Gospel sau muzică religioasă. Și mesajul nostru este acesta – ascultând muzica noastră, cântată sincer, exprimată din toată inima, oamenii să se transforme pe ei inșiși, să-ți dea seama de adevăratele lor sentimente.”
De la apariția sa și până in prezent, Corul “Aletheia” a susținut numeroase concerte și recitaluri, unele dintre acestea fiind organizate in scop caritabil. Perioada cea mai insemnată pentru membrii formației, este cea a sărbătorilor de iarnă, când au ocazia să ofere publicului momente speciale din care nu lipsesc colindele și cântecele de iarnă.
Realizator: Natalia Maxim