Conduși de sentimente de curaj și solidaritate, în urmă cu 30 de ani, timișorenii aprindeau scânteia Revoluției. În orele și zilele următoare, pe străzile multor orașe din țară, avea să fie vărsat sângele semenilor noștri, în numele democrației și al libertății. Pe 21 decembrie 1989, numeroase mase de locuitori ai municipiului Tîrgu Mureș s-au solidarizat cu evenimentele petrecute în Timișoara și au declanșat o acțiune de contestare vehementă a regimului dictatorial comunist. Seara au căzut eroii din Mureș, au fost împușcați, bătuți, iar noaptea au fost încarcerați. Mulți au rămas în stradă, iar pe 22 decembrie, românii din întreaga țară s-au declarat învingători. Hamar Alpár-Benjámin este unul din sutele de revoluționari curajoși care au manifestat în mijlocul orașelor, pentru dobândirea libertății. În seara zilei de 21 decembrie, tânărul Alpár-Benjámin a fost împușcat în ambele picioare. Într-un interviu pentru Radio Tg-Mureș, ne-a povestit despre faptele adevărate și cutremurătoare petrecute în centrul orașului Tg-Mureș, în urmă cu 30 de ani.
Târgumureșeanul Hamar Alpár-Benjámin are 51 de ani, este căsătorit și este tatăl a trei copii, o fată și doi băieți. Înainte de Revoluție a lucrat ca fochist la Regia de Gospodărire Comunală, iar apoi a urmat studiile Facultății de Științe Juridice și Administrative și mai multe cursuri. În 1987 a avut o tentativă de a părăsi țara, din dorința de a avea un trai mai bun. Planul său a eșuat, fiind apoi chemat pentru a-și efectua stagiul militar. Recent întors din armată s-a solidarizat cu manifestațiile timișorene și a ieșit în stradă pentru a contesta regimul comunist. Seara, a început să se tragă în mulțime, iar tânărul mureșean a fost împușcat în ambele picioare.
„Nicio clipă nu am crezut că se va trage în noi. Simțeam că vom câștiga, dar nu știam când” – revoluționarul Hamar Benjámin.
După 30 de ani de la căderea regimului Ceaușescu, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluţiei din decembrie 1989. „S-ar fi putut afla adevărul, dar nu s-a vrut. Aproape 30 de ani, puterea politică a blocat aflarea adevărului, distrugând sau ascunzând probe”, afirmă procurorul militar Cătălin Pițu, cel care a instrumentat dosarul revoluției române din decembrie `89. La Tg. Mureș, în seara zilei de 21 decembrie 1989, au fost împușcați mortal 6 oameni, Bodoni Sandor, Hegyi Lajos, Hidos Adrian, Ilie Muntean, Payka Karoly, Tamas Erno, dar și alți 15 mureșeni care au murit în Sighișoara, București, Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu sau Brașov. Președintele Asociației 21 decembrie – oraș martir Tîrgu-Mureș, Hamar Alpár-Benjámin afirmă că desecretizarea dosarului este parțială, încă sunt ascunse adevăruri legate de revoluția târgumureșeană. Vărsarea sângelui a fost un sacrificiu mult prea mare, a mărturisit revoluționarul, care duce, de 30 de ani, o luptă aprigă pentru a curăța mișcarea revoluționară de impostori, turnători și falși
Pentru ca faptele revoluționarilor să nu fi fost în van, datoria noastră, a tuturor celor care beneficiem de libertatea de manifestare, este aceea de implicare permanentă în comunitate, prin fapte caritabile și prin responsabilizarea celor tineri. Astfel crede revoluționarul Hamar Benjámin, spunând că aceasta este calea prin care poate fi răsplătit sacrificiul eroilor și pentru ca adevărul să fie perpetuat în mentalul colectiv.
Conform datelor vehiculate, în jur de 37 de copii au murit la Revoluție, însă realitatea este, probabil, mult mai sumbră. Libertatea ne-a costat, iar despre cei mai mici dintre eroii din `89 s-a vorbit foarte puțin. La 30 ani de atunci, copiii trăiesc și gândesc liber, iar părinții și profesorii lor îi conștientizează permanent despre faptele petrecute, astfel ca evenimentele să nu fie date uitării. Elevii clasei a V-a C, de la Școala gimnazială Europa din Tg-Mureș au discutat acasă cu părinții, cu bunicii, despre revoluție și mulți dintre ei susțin că ar ieși în stradă pentru libertate, și acum dacă ar fi cazul, la fel cum au făcut-o zeci de români, în urmă cu 30 ani, pentru un viitor liniștit al urmașilor lor.
La 30 de ani de la revoluție, darul democrației se află în plin proces de consolidare. Școala românească își propune să formeze elevi care sunt implicați civic, care îți cunosc drepturile, își cunosc responsabilitățile și au abilitatea de a gândi critic. Povestind cu elevii, am descoperit o școală românească care își propune să formeze tineri care cunosc istoria, drepturile și responsabilitățile cetățenilor. „Școala româneasă are instrumentele necesare pentru a dezvolta tineri responsabili, însă suferă de o decredibilizare imensă, pe fundalul unor evidente neajunsuri. ” Monica Ungureanu – profesor de educație socială.
Evenimentele petrecute în `89 au fost benefice pentru viitoarele generații care s-au bucurat de o mai mare libertare de a cunoaște, de un acces imens spre o cultură europeană și nu numai. Este meritul celor care au avut curajul de a participa la manifestările stradale, oameni care au uitat de grijile de acasă, de apropierea sărbătorilor de Crăciun, de cadouri și de împodobirea bradului și au stat în stradă aclamând, într-un suflet, libertatea. Carmen Natea este profesor de limba și literatura română la Școala gimnazială Europa, din Tg-Mureș și reușește prin dialog și invitație spre lectură, apelând la device-uri moderne, să îi conștientizeze pe elevi de ceea ce se pot bucura astăzi, lucruri pe care generațiile anterioare nu le-au putut experimenta decât prin imaginație, citind.
În decembrie, 1989 românii s-au ridicat împotriva abuzului și au luptat pentru darul sacru al libertății de a alege. Cu prețul vieții aceștia au câștigat democrația și ne-au oferit-o nouă urmașilor lor. Responsabilitea noastră, a tuturor, este aceea de a contribui cu toate mijloacele posibile la promovarea demnității și libertății. Lupta nu s-a încheiat, după 30 ani se speră în continuare că se va face dreptate eroilor și urmașilor revoluției.
“În 21 decembrie 1989 și noi, târgumureșenii, am ieșit în stradă, susținând Timișoara împotriva dictaturii comuniste. Seara s-a tras în noi. Am fost mai mulți împușcați, unii chiar mortal. Alții au fost adunați de pe străzi, bătuți crunt. De 30 de ani așteptăm să aflăm adevărul, așteptăm să aflăm cine a tras în noi.” Hamar Alpár-Benjámin – Președintele Asociației 21 decembrie – oraș martir Tîrgu-Mureș
Realizator: Veronica Ilie