JCI (Junior Chamber Internaţional) Târgu Mureș a fost desemnată, în 2019, „cea mai remarcabilă organizație locală din Europa”
Inteligenți, profesioniști și dedicați, o echipă de oameni care muncesc cu pasiune, aduc zâmbet în proiecte care schimbă în bine și vizibil societatea. Organizația non-profit JCI Târgu Mureș a câștigat, anul acesta, titlul de „Cea mai remarcabilă Organizație locală din Europa”, în cadrul conferinței europene JCI, care a avut loc la Lyon, în Franța.
JCI Tîrgu-Mureș dezvoltă proiecte care au la bază responsabilitatea socială, antreprenoriatul, dezvoltarea profesională și personală și implicarea activă în comunitate.
Membrii JCI din întreaga lume caută soluții eficace la problemele curente și acționează pentru a crea un viitor mai bun pentru fiecare dintre noi.
Tinerii implicați în această organizație, nu doar cred într-o lume mai bună, ci sunt convinși că stă în puterea lor să inițieze schimbări acolo unde acestea se impun. Despre misiunea JCI Târgu Mureș am aflat mai multe de la președintele organizației, Alexandra Botoș.
Organizația non-profit JCI Târgu Mureș activează din anul 2009 și face parte din rețeaua Junior Chamber International și Junior Chamber România. Urmând misiunea JCI, își dorește să contribuie la dinamizarea acțiunilor de voluntariat, în sprjinul comunității mureșene.
CI se adresează managerilor, antreprenorilor sau profesioniștilor simpli, care doresc să își asume un rol activ în dinamizarea mediului de afaceri și doresc, prin proiectele derulate, să aducă schimbări pozitive în comunitate.
În cadrul organizației, membrii echipei au oportunitatea de a-și dezvolta calitățile de lider și spiritul întreprinzător, necesare succesului, atât pe plan profesional, cât și în viața personală.
Voluntariatul presupune activități și experiențe care te îndeamnă la autodepășire, iar prin implicarea în proiecte, ca voluntar, poți contribui semnificativ la schimbarea vieții în bine a altor oameni. Tinerii manageri sau antreprenori cu planuri mărețe, care doresc să se înscrie în organizația de voluntariat JCI trebuie să fie uniți de o singură caractersică: proactivitatea. Restul, dobândești pe parcurs, cu ajutorul echipei.
„Dacă devii voluntar, automat te implici în procese care te dezvoltă personal. Cu cât te implicit mai mult, cu atât te dezvolți și primești mai mult înapoi.” (Alexandra Botoș – Președintele JCI Tg-Mureș)
În luna mai a acestui an, la Lyon, în Franța, s-a desfășurat Conferința Europeană Junior Chamber International. Evenimentul a reunit membri JCI, speakeri și senatori de pe întregul continent, dar și din alte zone ale lumii.
JCI România a fost reprezentată de o delegație format din 12 persoane, dintre care și doi reprezentanți JCI Târgu-Mureș: Marius Giurgiu – director JCI Târgu Mureș și Alexandra Botoș – președinte JCI Târgu Mureș. Cei peste 1600 de participanți prezenți, au putut experimenta, pe parcursul a patru zile, diferite training-uri și work-shop-uri de dezvoltare personală.
În urmă cu doi ani, la Basel, JCI Târgu Mureș câștiga premiul pentru cea mai remarcabilă nouă organizație din Europa (Most Outstanding New Local Organization in Europe), iar mai apoi în Amsterdam, în toamna aceluiași an, a primit premiul pentru cea mai remarcabilă nouă organizație din lume (Most Outstanding New Local Organization in the World). Anul acesta JCI Târgu Mureș a urcat din nou pe scenă, pentru a primi cel mai important trofeu, de până acum, acordat pentru Most Outstanding New Local Organization in Europe, cea mai remarcabilă organizație locală din Europa.
Recompensele pentru implicare și pentru munca depusă în proiectele pentru comunitate nu încetează să apară. În perioada 5-6 octombrie 2019, membrii JCI Tg-Mureș au participat la Conferința Națională JCI România, organizată la Timișoara, de unde s-au întors cu trei premii:
- Premiul pentru cel mai remarcabil președinte – Alexandra Botoș, liderul JCI Tg-Mureș din acest an, un model pentru colegii săi, pe care îi inspiră și îi motivează pentru a deveni mai buni în ceea ce fac;
- Premiul pentru cel mai remarcabil membru nou – Maria Brîndușa Meruțiu, pentru implicarea deosebită din acest an în cadrul organizației;
- Premiul pentru cel mai bun proiect de dezvoltare personală – Cursul de Public Speaking cu Ovidiu Oltean, care anul acesta prin implicarea echipei de organizare, a invitatului și a managerilor de proiect a reușit să aibă un impact în comunitate și să-i ajute pe participanți să-și depășească teama de a vorbi în public.
Alexandra Botoș a primit în cadrul oficial al Galei de la Conferința Națională, Diploma de Senator, un titlu onorific în cadrul JCI, datorită implicării sale deosebite în dezvoltarea organizației locale JCI Tg-Mureș.
JCI Târgu Mureș pornește de la premisa că fiecare om trebuie să investească în dezvoltarea sa, pentru a se forma ca lider al viitorului. Cu inițiativă, project managerii JCI reușesc să își demonstreze capacitățile de realizare și gestionare a proiectelor și nu în ultimul rând, să se distreze alături de oameni care împărtășesc aceleași valori. Îi amintim pe câțiva dintre managerii de proiect, foarte activi în JCI Târgu Mureș: Maria Gheorghe – proiectul „Zâmbete în dar”, Alin Dedean – proiectul „Toyp”, Zsolt Szekely – proiectul „Debate and public speaking”, Baratosi Daniel – proiectul „I love my health”.
„În JCI nu există criterii sau cerințe, totul se bazează pe sprijin reciproc”, ne asigură Alexandra Botoș, președinte JCI Târgu Mureș.
Organizația JCI Târgu Mureș a dedicat un weekend din luna septembrie cetățenilor activi din comunitate, celor care doresc permanent să facă o schimbare în jur și să dezvolte proiecte sustenabile.
În cadrul proiectului „Active Citizens Academy”, participanții au identificat nevoi din comunitate, dar mai ales cauzele reale ale problemelor, au aflat mai multe despre cum pot să dezvolte proiecte, cum să atragă și să gestioneze resursele, cum să comunice atât intern cât și cu alte părți interesate. Împărțiți în echipe, în baza nevoilor identificare, au încercat să găsească soluții punând în practică informațiile acumulate și experiența profesională a fiecăruia.
La final au rezultat 3 proiecte pentru care participanții continuă să lucreze și pe care doresc să le dezvolte.
În perioada 1 august-1 octombrie echipa JCI Târgu Mureș a realizat campania „Puternice împreună, femei pentru femei”, un proiect prin care și-a propus să vină în sprijinul femeilor din medii dezavantajate. Pe parcursul a două luni, persoanele din comunitatea locală dar și din Cluj Napoca, Sibiu și Orăștie, au donat poșete și produse de igienă personală pentru femei.
În total s-au adunat 100 de poșete complete, cu produsele de igienă personală menționate în cadrul campaniei, iar în perioada 1-3 octombrie echipa de proiect s-a întâlnit cu 100 de femei, cărora le-au adus o mare bucurie. Femeile nu doar au primit poșete cu produse ci au primit și informații prețioase din partea medicilor și studenților, pentru sănătatea lor cu privire la igiena personală și cancerul de sân. Proiectul “Puternice împreună, femei pentru femei” va continua și în primăvara anului viitor.
În luna noiembrie, echipa JCI Tg-Mureș va participa la Congresul Mondial JCI, care se va desfășura la Tallin, în Estonia, unde va reprezenta Europa și va candida pentru premiul mondial de „Most Outstanding Local Organization” (Cea mai remarcabilă organizație locală).
Prin tot ceea ce întreprind, membrii JCI vor să transpună în practică propriul slogan: ”Be Better – Fii mai bun!”
Realizator: Veronica Ilie