Omul a fost fascinat de stelele care îmbracă cerul în nopțile senine, din cele mai vechi timpuri . Din curiozitate, la început, a pornit în căutarea unor răspunsuri, iar apoi, din necesităţi practice, având în vedere că aceste corpuri cereşti, grupate în constelaţii, constituie repere vizibile faţă de care este posibilă orientarea în spaţiu şi timp. Și uite așa, prin organizarea cunoştinţelor empirice acumulate de-a lungul anilor, s-a născut astronomia, ştiinţă care studiază mişcările, structura şi evoluţia corpurilor cereşti şi a sistemelor formate de acestea.
Misterul Universului îl fascinează și pe Bogdan Teodorescu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Emil Racoviţă din Cluj Napoca, olimpic la astronomie. Pasiunea pentru această știință l-a determinat pe Bogdan să înființeze un grup de pregătire în astronomie și astrofizică ce se adresează elevilor de gimnaziu și liceu.
Mi-am descoperit pasiunea pentru astronomie la finalul clasei a VII-a, întâmplător.Tata mi-a dat o carte, A briefhistory of time, scrisă de Stephen Hawking. Părinţii mei sunt programatori şi mult timp m-au îndemnat spre programare, spre partea de robotică; ceea ce se caută acum, dar pe mine nu m-a atras niciodată. Tata mi-a dat cartea cu scopul de a mai învăţa un pic de engleză. Eu am găsit în cartea aceea mult mai multe decât limba engleză.M-a fascinat atât de tare încât pot să-mi amintesc cum am reacţionat la diferite pasaje. În vara următoare am luat de la bibliotecă şi am citit tot ce am mai găsit de Stephen Hawking. Apoi l-am descoperit şi pe Carl Sagan. Aşadar, de aici a pornit pasiunea pentru astronomie, de la cărţile de popularizare a ştiinţei.Când am pornit cu astronomia şi astrofizica, a fost pentru mine ca o obsesie. Am căutat pe net tot felul de informaţii despre fundamentele ştiinţifice ale unor filme SF, despre teoria relativităţii, iar în clasa a IX-a am fost sprijinit de domnul profesor Huber Ştefan.
Pasiunea lui Bogdan pentru astronomie l-a determinat să participe și la olimpiadă.
Despre olimpiadă am aflat de pe internet, tot acolo am căutat nişte subiecte. Când am văzut problemele, mi-am spus: “nu pot să fac aşa ceva!” Erau foarte complicate, parcă era o altă limbă. Domnul profesor Huber mi-a dat mai multe cărţi, acestea au reprezentat practic primul meu contact cu partea strict teoretică de astronomie. Prima oară am participat la olimpiadă în clasa a IX-a. Cu o lună înainte, nu ţin minte să fi făcut altceva decât pregătiri pentru olimpiadă. Olimpiada de astronomie nu e chiar ca şi celelalte olimpiade, din cauza numărului mai mic de participanţi. E împărţită pe juniori şi seniori (seniori înseamnă toate clasele de liceu). În clasa a IX-a am concurat cu elevii din clasa a XII-a care aveau în spate mulţi ani de astronomie. Ca începător, mi-am spus că pot să fac orice să ajung la olimpiada internaţională… În primul an nu am făcut mare lucru: am fost primul sub linie la proba judeţeană. Totuşi mă clasasem destul de bine printre cei din clasa a XII-a, a fost momentul în care mi-am dat seama că pot să concurez cu elevi mai mari decât mine. În clasa a X a am ajuns la etapa națională. Am studiat singur, deoarece, după un timp, profesorul de fizică mi-a spus că am depăşit nivelul lui de cunoştinţe. În alte judeţe există centre care încep cursurile de pregătire de prin clasa a IV-a. Ce-mi doresc cel mai mult, e să ajung la olimpiada internaţională.
Faptul că nu a avut cu cine să se pregătească l-a determinat pe Bogdan Teodorescu să organizeze el cursuri de astronomie pentru elevii pasionați de această știință.
Ştiind cât de greu mi-a fost mie să mă pregătesc, mi-am spus că nu are niciun sens ca alţi tineri, cărora poate le-ar plăcea să facă astronomie, să piardă oportunitatea aceasta doar pentru că nu găsesc profesori sau nu găsesc susţinere. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am creat AstronomyHub Cluj. Desigur, la început m-a susţinut şi profesorul de fizică, mai ales la partea cu predatul (nu mai predasem niciodată până atunci). La prima întâlnire au fost peste 50 de elevii. M-am speriat la început, am avut emoţii foarte mari. Dar cred că m-am descurcat foarte bine. Au fost elevi care s-au dovedit a fi foarte pasionaţi, au fost elevi care s-au ţinut de treabă de la început şi până la sfârşit. Unul dintre ei chiar a participat alături de mine la olimpiada naţională.
AstronomyHub este locul unde elevii pasionați de spațiu și astronomie învață bazele astrofizicii, mecanica cerească, astronomie extragalactică, cosmologie elementară, se pregătesc pentru olimpiade și o mulțime de alte lucruri. Pe platforma on line realizată de Bogdan Teodorescu puteți găsi lecții, teste, recomandări de filme, cărți precum și unul dintre cele mai mari seturi de exerciții și probleme. AstronomyHub este sigurul grup de pregătire în astronomie și astrofizică din Cluj. Pentru realizarea acestuia a fost nevoie de multă muncă, aceasta fiind cheia succesului, mai presus de orice talent. Cursurile de astronomie pentru elevi și liceeni încep în luna octombrie. Detalii puteți găsi pe facebook-ulAstronomyHub Cluj sau pe site .
Astronomia este o disciplină atractivă care nu se găseşte în programa şcolară din România. „Învăţăceii“ săi obţin însă rezultate remarcabile la olimpiadele naționale și internaţionale şi se evidenţiază ulterior la universităţi celebre din lume.
Realizator: Rodica Tulbure-Radio Cluj