Constanța: Proiect de mediu marin, unic în Europa

Constanța: Proiect de mediu marin, unic în Europa

35
0
DCIM101GOPROG0601255.

În această săptămână, în emisiunea ”România de nota 10”, veți afla amănunte despre un proiect european derulat în premieră de către organizația ecologistă Mare Nostrum din Constanța.

Este vorba de cea mai amplă acțiune de monitorizare aeriană a delfinilor din Marea Neagră, o acțiune care s-a încheiat și de ale cărei rezultate ne putem bucura împreună.

Invitatul ediției este specialistul Marian Paiu, cel care a făcut parte din echipa de coordonare a celor două echipe, alături de colegul său Dimitar Popov din Bulgaria. Monitorizarea aeriană, foarte minuțioasă, s-a realizat deasupra apelor Mării Negre din România, Bulgaria, Ucraina, Turcia și Georgia, în cadrul proiectului CeNoBS, cofinanțat de către Uniunea Europeană.

După 3 săptămâni intense de monitorizare aeriană și peste 12.000 km survolați, această acțiune de cercetare a delfinilor din bazinul Mării Negre totalizează 1750 de înregistrări aferente delfinilor și marsuinilor. Opt specialiști din 4 țări europene, împărțiți în 2 echipe, au parcurs peste 12.000 km în 19 zile (dintre care 7.000 km monitorizați), în două aeronave.

O echipă a pornit din Ucraina și cealaltă din Georgia, colectând date despre cetacee și nu numai, în paralel, deasupra apelor teritoriale ale Ucrainei, României, Bulgariei, Turciei și Georgiei.
Specialiștii din cadrul organizației Mare Nostrum au făcut parte dintr-o echipă de cercetare, unică în istoria monitorizării cetaceelor de la Marea Neagră.

În această monitorizare aeriană, cele două echipe de observatori au colectat date privind abundența cetaceelor din Marea Neagră, a peștilor, păsărilor, dar și deșeurilor marine, date de observare ce se regăsesc în definirea stării de bine a mediului obiectiv principal al Directivei Cadru Strategia pentru Marin.

Redactor – Magda Chirana