În ediția de astăzi, a emisiunii România de nota 10, vă invităm în satul Zaharești din comuna Stroiești, județul Suceava, unde funcționează un Muzeu etnografic privat. Acesta aparține lui Alexandru Grecu, un colecționar împătimit, care de-a lungul timpului a adunat obiecte vechi, specifice arealului bucovinean.
În 2012, Alexandru Grecu a construit o casă din lemn, cu doua nivele, pentru a adăposti impresionanta și vasta sa colecție, pe care o prezintă celor interesați și pasionați de istorie, cultură și arta tradițională.
În cele două incaperi ale muzeului, se regăsesc aproape 3000 de piese de etnografie, carte veche, fotografie, artă plastică și numismatică.
„Am devenit colecționar fără să vreau – povestește Alexandru Grecu. Am descoperit că mulți săteni doreau să scape de obiectele vechi din casă. Eu le-am achiziționat, altele mi-au fost donate și, în felul acesta, le-am salvat de la pieire. Cunosc povestea fiecarui exponat din muzeu, deci sunt peste 2000 de piese și tot atâtea povești”.
În prezent, Muzeul din Zaharești deține 55 de colecții, iar printre acestea se remarcă cea de juguri, considerată a fi unică în România. Cele 40 de juguri din lemn, folosite în trecut în gospodăriile bucovinene, sunt expuse la parterul clădirii. Tot aici, pot fi admirate și lăzile de zestre pictate din perioada 1870-1940.
„Lăzile de zestre din colecție au fost restaurate de mine, pe cele mai deteriorate le-am restaurat de două sau de trei ori, păstrându-le, însă, pictura. Foarte multe persoane din localitate nu vor sa le dea, pentru că incă mai țin în ele zestre. Am văzut lăzi de zestre pictate, din anii 1900, 1901, 1927, iar bunicile nu vor să se despartă de ele, spunând, ca atâta timp cât sunt in viață, lada de zestre nu se vinde. În trecut dacă aveai, de exemplu, cinci fete de măritat, trebuia să ai cinci lăzi de zestre, pline cu lucruri necesare noii familii.”
Printre numeroasele exponate din locuința-muzeu întâlnim vase din ceramică de la Marginea, modele vechi de fier de călcat austriece și bucovinene, mantale și sumane, hărți, tablouri. Totodată, sunt prezentate și o serie de documente din timpul administrației austro-ungare și cărți din perioada interbelică.
Un loc aparte îl ocupă colecția de cărți vechi scrise în slavonă (cu caractere chirilice), gotică, ebraică, precum și un manuscris datând din jurul anului 1600.
„Am un manuscris, de la 1600, care este cel mai vechi din colecția mea. Este scris de mână, în slavona veche, cu o pană de gâsca de un iezuit catolic.
Obiectele cu valoare sentimentală sunt cele din copilărie, pe care le folosea mama în gospodarie. Şi Biblia mamei, care dateaza din 1930, am pus-o separat.”
Muzeul Etnografic din satul Zaharești, comuna Stroiești, județul Suceava a fost trecut în ediția din 2013 a Ghidului rural turistic al Bucovinei. Pentru promovarea acestui obiectiv cultural au fost editate pliante cu prezentarea principalelor colecții, fiind distribuite în unitățile de învățământ din zona Sucevei.
În cartea de onoare a muzeului sunt consemnate impresiile vizitatorilor: elevi, studenți, cadre didactice, turiști din țară și din străinatate.
„O colecție absolut superbă, nu vezi așa ceva în prea multe locuri…”
„Un muzeu autentic și în același timp foarte necesar zilelor noastre”.
„Respect pentru acest om deosebit, care își dedică viața și o mare parte din timpul său pentru artă și istorie”.
Alexandru Grecu este un veritabil păstrător de comori, un mare iubitor de istorie și tradiție. Deși nu are studii în domeniu, pe lânga pasiunea sa pentru antichități, a scris și o carte-document, intitulată „Strigătul din noapte al Bucovinei”, pe care o va lansa până la sfârșitul acestui an, poate chiar in luna august, sau septembrie 2019.
Realizator: Natalia Maxim