La vârsta adolescenței, câțiva tineri inteligenți, prietenoși și încrezători în viitorul lor, își testează abilitățile de ingineri. Un concurs al roboților poate părea o joacă, însă mai importantă decât competiția este munca depusă pentru a ajunge acolo, ceea ce face ca joaca să devină serioasă: tinerii învață să facă programare, să construiască și să lucreze în echipă, în mod creativ.
Echipa de robotică a Colegiului Național ”Alexandru-Papiu Ilarian” din Tg-Mureș participă de trei ani la competiția națională BRD First Tech Challenge România. Concursul stimulează elevii de liceu la lucrul în echipă și învățarea construirii unui robot, în afara orelor de curs.
Până în prezent, echipa “RoboPapiu”, sub îndrumarea profesorului coordonator Sanda Bogdan, a reușit să ajungă de fiecare dată în etapa națională desfășurată la București, unde anul acesta a câștigat și un premiu, ”Compass Award – Locul II”. De asemenea, echipa mai are în palmares premii la demo-uri și la etapa regională a ultimului sezon: ”Connect Award – Locul II”.
Pentru a construi un robot nu trebuie să fii dedicat în totalitate științelor reale, elevii au și alte pasiuni: în timpul liber cântă la chitară, practică arte marțiale sau fac drumeții. De remarcat este potențialul extraordinar pe care acești tineri îl au și îl pun în valoare construind roboți. Pot dezvolta astfel o Românie frumoasă, la care visăm: prietenoasă, încrezătoare și inteligentă.
În luna martie, s-a desfășurat la București a treia ediție a campionatului național de robotică pe licee, ”BRD First Tech Challenge”, la care s-au înscris 160 de echipe formate din liceeni. În fiecare an robotul trebuie să îndeplinească anumite condiții și sarcini, iar anul acesta a avut misiunea de a simula o activitate pe Lună.
Roboții dirijați de competitori au fost puși la lucru pentru a prelua cuburi și bile și pentru a le depozita într-un spațiu amenajat. Robotul construit de echipa mureșeană ”RoboPapiu” se numește Svetlana și a reușit să îndeplinească cu succes sarcinile impuse.
Deşi în şcolile din România nu se învaţă robotică, liceenii români sunt printre cei mai buni din lume la concursurile în care inteligenţa artificială prinde viaţă. În viitor ar trebui să apară roboții care gândesc, care au emoții, care pot înlocui asistenții virtuali de acum, însă este foarte dificil să creezi roboți umanoizi, precum celebrul robot Sophia, sunt de părere membrii echipei ”RoboPapiu”.
Viitorul arată promițător. O dovedesc, an de an, sute de tineri care, cu multă imaginație și rigoare, proiectează și asamblează roboți. Iar apoi se întrec în competiții atât în țară, cât și peste hotare. Și chiar obțin recunoaștere internațională: patru echipe de robotică reprezintă România, în competiția mondială de anul acesta, în Detroit, SUA.
Echipa ”RoboPapiu” își propune, în viitor, participarea la următoarele ediții ale concursului de robotică, aprofundarea tehnicilor învățate până acum și însușirea de lucruri noi.
Toți membri echipei visează ca, la un moment dat, hobby-ul lor să schimbe lumea.
”Sunt coach-ul și team leaderul acestei echipe. Mă ocup de partea de programare și asamblare. În timpul unui meci, stau efectiv pe teren. De mic mi-am dorit o carieră în inginerie.” (Nicolae Racheriu Nicolae – clasa a XI-a A)
”Lucrez, efectiv, la construcția robotului. Avem restricții în ce privește mărimea și greutatea robotului, pe care trebuie să le respectăm. Am pățit să ajungem la forma finală a robotului și să vedem că brațul nu se potrivește; l-am refăcut, împreună și l-am încadrat perfect.” (Silviu Linca – clasa a IX-a B)
”Fac parte din departamentul de programare și încerc să fac în așa fel încât robotul să se descurce cât mai bine pe traseu. Și dacă nu te ajută la admiterea la facultate, experiența dobândită, lucrând cu softul de proiectare 3D și utilizând limbajul de programare, te va ajuta absolut. ” (Ionuț Mătea – clasa a X-a B)
”Sunt driver-ul echipei, eu sunt persoana care conduce robotul pe teren. Am alături de mine driver-ul 2 și coach-ul, care mă ajută. Sunt destul de multe restricții, trebuie să respect regulile pentru a nu pierde puncte.” (Sorin Sâmpălean – clasa a IX-a B)
”Sunt foarte pasionat de informatică și am știut de la început că vreau să fac parte din departamentul de programare. Este foarte diferit de ceea ce se face la școală și mai apropiat de ceea ce se întâmplă în viața reală, în producție, folosind module interesante și alte limbaje de programare.” (Dragoș Ignat – clasa a IX-a B)
”Îi sfătuiesc pe toți tinerii să încerce să experimenteze orice îi atrage. Să aibă curajul să încerce orice activitate extra curriculară. Până nu pun mâna, să vadă dacă pot să o realizeze, nu vor ști niciodată dacă le-a plăcut sau nu.” (Sanda Bogdan – profesor coordonator RoboPapiu)
Competiția de robotică stimulează elevii de liceu la lucrul în echipă și învățarea construirii unui robot și promovează principiile STEM, ale științelor reale. În fiecare an se alătură echipei membri noi, munca în echipă fiind foarte importantă pentru rezultatul final, care este al tuturor departamentelor: asamblare, programare, design și proiectare 3D, redactarea caietului tehnic, imagine, promovare și driving.
Componența echipei ”RoboPapiu” 2019 : Patricia Cîmpean, Teodora Feier, Hegyi Iulia, Oana Chirilă, Cristian Furdui, Ionuț Țogorean, Dragoș Ignat, Sorin Sâmpălean, Silviu Linca, Ionuț Mătea, Nicolae Racheriu și prof. coordonator Sanda Bogdan.
Realizator: Veronica Ilie