Radio Constanța: ”Mapp my Europe”- experiențe dobrogene pe continentul european

Radio Constanța: ”Mapp my Europe”- experiențe dobrogene pe continentul european

37
0

În această săptămână, în emisiunea ”România de nota 10”, vorbim despre schimburi culturale europene, experiențe inedite, programe de tineret și ateliere creative care îi dezvoltă pe adolescenții noștri și care îi pun în legătură cu alți tineri și cu alte culturi de pe continentul nostru.

Trei reprezentanți ai unor ong-uri din Constanța desfășoară , timp de doi ani, programul Erasmus+ intitulat ”Mapp my Europe”. Este vorba de Andreea Cosma de la organizația House of Education and Inovation (HEI),  Stănică Enache de la Inomar Cluster ”Experiențe Dobrogene” și Laura Stroe care reprezintă organizația culturală Wild Art Constanța.

Proiectul ”Mapp my Europe” își propune să dezvolte, timp de doi ani, concepte inedite despre patrimoniul cultural european. Alături de români, sunt implicați și parteneri culturali din Bulgaria, Grecia și Spania. Organizatorii vor să descopere, împreună cu tinerii participanți, instrumente interesante prin care să le faciliteze accesul modern la educația patrimoniului cultural, stimulându-le interesul prin cursuri de formare pentru lucrători de tineret, întâlniri dar și prin „mAPP”- o aplicație smartphone care va oferi diferite rute atractive pentru tineri. Sunt promovate călătoriile educaționale între tineri, un site web care va oferi detalii despre proiect, o carte de educație non-formală privind patrimoniul cultural pentru formatori și profesori interesați de activități de patrimoniu cultural și activități lunare pentru publicul deschis, “Coolt Events” care stau la baza promovarii unor activități „culturale” și „cool”.

Laura Stroe, președinta Asociației Culturale Wild Art crede că “Patrimoniul cultural reprezintă domeniul care îi ajută pe oameni să-și descopere originea și istoria, oferă detalii despre evoluția incluziunii sociale și cel mai important, modelează identitatea”.

Stănică Enache, președintele Asociației Inomar Cluster, consideră că “Recunoașterea, păstrarea și promovarea patrimoniului cultural a devenit o necesitate pentru a spori interesul tinerilor de a explora și de a învăța mai multe despre cultura regională”.