#Facem – Zeci de proiecte inovatoare create de tineri pentru tineri
#Facem este organizația fondată de câțiva tineri ambițioși din Tg-Mureș, puși pe treabă zilnic pentru a dezvolta proiecte inovatoare pentru comunitatea tinerilor mureșeni.
Raul Mărginean este student în anul I, la Facultatea de Comunicare și publicitate din cadrul Universității de Arte din Tg-Mureș și este unul din principalii fondatori ai organizației, precum și inițiator al proiectelor care vin să promoveze și să susțină valorile locale. Verde-n față, Zacusca de Artă, Pont-On și OZI sunt evenimentele care îi unesc pe tinerii mureșeni pentru a-și împărtăși talentul, ideile și pentru a se dezvolta în scopul formării unei societăți mai productive. Raul iubește dansul și este în permanentă căutare de oameni frumoși.
Radu Ciurca este elev în clasa a X-a și studiază Științele sociale la Colegiul Național Papiu Ilarian din Tg-Mureș. De când a descoperit voluntariatul, Radu este pus pe fapte mari și își dorește ca ideile pe care le pune în practică, să aducă, pe lângă responsabilizare și implicare în rândul mureșenilor, și un zâmbet pe fețele acestora. Radu este membru al echipei #Facem, și inițiatorul proiectelor The Sticker Laptop și Zero Terestru.
În urmă cu un an, trei prieteni ambițioși din Tg-Mureș au înființat organizația non-guvernamentală #Facem, sub sigla căreia aveau să se desfășoare proiecte adresate ramurii sportive și culturii. Daniel Micliuc, lider #Facem, ne vorbea atunci, cu mult entuziasm, despre proiecte precum Verde-n faţă sau Zacusca de Artă.
Astăzi, acestor evenimente care au înflorit și contiună cu noi ediții, li s-au alăturat și alte idei care au prins contur și care doresc să devină proiecte cu mare impact pentru comunitatea locală. Responsabil pentru acestea și principal “cap al răutăților” este Raul Mărginean, fondator al organizației #Facem, care împreună cu câțiva oameni frumoși, printre care și Radu Ciurca, Daniel Micliuc și Horia Grigoraș, pun bazele noilor proiecte: Zero Terestru, Pont-On, OZI și The Sticker Laptop.
Caracterizată de valori precum originalitate și, nu în ultimul rând, prietenie, organizația #Facem a dezvoltat trei filiale și are ca scop crearea unei comunități de tineri proactivi și ambițioși în organizarea proiectelor de natură socială, culturală și de educație non-formală, am aflat de la Raul Mărginean.
Gândirea este singura care ne motivează să mergem mai departe”, ne spune Raul, care se află în permanentă căutare de oameni frumoși.
Radu Ciurca are doar 16 ani, dar știe de pe acum că își dorește să devină un antreprenor de succes, iar pentru a-și pune în practică ideile, are nevoie de un laptop performant. Nu și-l permite, dar s-a gândit că dacă ar apela la câteva companii, branduri cunoscute din Tg-Mureș, pentru a-l ajuta cu sponsorizarea și el îi va sprijini cu promovarea în rândul comunității de tineri, acordându-le, simbolic, un sticker, pe laptopul său.
Radu este membru al organizației #Facem, iubește acțiunile de voluntariat și își dorește ca The Sticker Laptop, să fie o platformă de lansare a sa, ”a unui tânăr care vrea mult, într-o lume a puținului”. În acest scop, a creat și un site, www.thestickerlaptop.com, unde își va expune proiectele sale.
Un alt proiect ingenios, Zacusca de Artă este un eveniment care îmbină artele, dar și talentul artiștilor locali. Participanții și spectatorii se înfruptă din zacuscă de legume, dar pot savura mai cu poftă Zacuscă de Arte.
Evenimentul organizat de tinerii ambițioși, membri ai organizației #Facem, a reușit să strângă la ultima întâlnire, 300 de ”zacuscari” fericiți. A treia ediție Zacusca de Artă se va desfășura anul acesta, în luna mai, în Cetatea Medievală din Tg-Mureș. Raul Mărginean îi invită pe toți tinerii talentați să își ”respire arta”.
Verde-n Față este un alt proiect îndrăzneț al tinerilor din organizația #Facem, care dorește să îi aducă pe participanți mai aproape de natură prin activităti de dezvoltare personală și sesiuni muzicale acustice. Într-o lume în care stresul este o piedică în atingerea de noi obiective și sarcini, Verde-n Față își dorește să îi învețe, în special pe cei mai tineri, să redevină una cu natura, să se redescopere pe ei îșiși.
Organizația #Facem va da naștere curând unui nou proiect numit Zero Terestru, prin care tinerii doresc conștientizarea importanței schimbării ecologice. Tinerii voluntari au creat acest proiect pentru mari schimbări pozitive pentru planetă, conștienți de punctul în care vom ajunge dacă nu se vor face acum mici schimbări în obiceiuri.
Proiectul se va desfășura în forma a unor diferite campanii, fiecare împărțind același scop, un oraș mai curat și mai sănătos. Un alt scop al proiectului ar fi reducerea utilizării paharelor to-go, prin colaborarea cu o cafenea renumită din oraș.
”Oamenii pot fi educați în acest sens, dacă nu îi ataci”, ne-a mărturisit Radu Ciurca, cel care a avut ideea înființării acțiunii ecologice Zero Terestru.
Continuăm să desoperim ideile captivante ale tinerilor mureșeni, care se vor concretiza curând, într-un nou proiect, numit Pont-On. Acesta este dedicat în special membrilor organizației #Facem, oferindu-le tinerilor posibilitatea de a se dezvolta din punct de vedere personal, printr-un program de self-management și de îmbunătățire a abilităților de manageri de proiect. La sfârșitul proiectului Pont-On, participanții vor avea ocazia să împărtășească modul în care informațiile obținute îi ajută să își îndeplinească ceea ce și-au propus, sau să își organizeze propriul eveniment. În procesul de clădire a carierei și a vieții personale, beneficile voluntariatului sunt imense, ne asigură Raul Mărginean și Radu Ciurca.
OZI (Obiect Zburător Identificat), o altă idee constructivă, reprezintă totalitatea aptitudinilor pe care tinerii curajoși, membrii #Facem, își propun să le identifice și să le exploreze împreună cu participanții, care vor petrece câte “o zi” cu mentorii. Tinerii doresc abordarea unor subiecte tabu precum tatajuele sau comunitățile LGBT.
I-ați cunoscut astăzi pe Raul Mărginean și pe Radu Ciurca, membri ai organizației #Facem, inițiatorii a zeci de proiecte amibițioase care își doresc să îi scoată pe tineri din zona de confort. Împreună cu o echipă de oameni frumoși, cei doi își concretizează ideile în proiecte inovatoare și muncesc zilnic pentru a crea o comunitate în care tinerii creează pentru viitor.
”Dorim să #facem inconfortabilul, confortabil”, ar fi una din lozincile tinerilor.
Realizator: Veronica Ilie