În ediția din această săptămână a emisiunii ”România de nota 10”, vă aducem un strop de primăvară din parcul natural Munții Măcinului, cei mai vechi munți din țară, aflați în județul Tulcea.
Mergem în această arie protejată, de o frumusețe rar întâlnită și poate surprinzătoare pentru mulți călători iar ghid primitor ne este directorul parcului natural protejat, Viorel Roșca. Ne vom face o imagine asupra tabloului floristic pe care îl putem admira în această perioadă dar pe care avem datoria morală de a-l proteja.
În Munții Măcinului există în prezent 1900 de specii de plante, ceea ce reprezintă 50 la sută din flora României, un lucru poate mai puțin știut dar pe care merită să îl aflăm. Directorul parcului, Viorel Roșca spune că încearcă permanent să promoveze și un mesaj de educație și de iubire față de natură, absolut necesar pentru un mediu pe care îl dorim curat, nealterat și prietenos.
Primăvara în Munții Măcinului din Dobrogea este încântătoare iar dacă ajungeți pe cărările de acolo vă veți convinge de acest fapt. Aici creşte specia de ghiocel dobrogean (Galanthus plicatus), cu formă deosebită, în pădurea Babadag fiindcea mai mare rezervaţie de ghiocei din România, ce este inclusă în situl Natura 2000. De-a lungul numeroaselor trasee pe care le putem parcurge în această zonă- pe jos, cu bicicleta sau chiar ecvestru, putem admira foarte multe specii de plante protejate, pe care nu le găsim în altă părți ale țării.
Pledăm pentru un turism responsabil, care să nu distrugă mediul. Și pentru asta e nevoie de educație, niciodată nu este prea mult atunci când vine vorba de mesaje prin care să promovăm grija față de natură, și față de speciile protejate, pe cale de dispariție. Dacă vă plimbați în zona Munților Măcinului sau în orice altă arie naturală protejată, bucurați-vă privirea, fotografiați, împărțiți imaginile cu cei dragi și, mai presus de toate, protejați speciile atât de fragile. O brândușă sau un ghiocel într-un album foto valorează mai mult decât câteva ore într-o glastră. Așa este mai etic și mai responsabil.
Redactor – Magda Chirana